Blikk: Adósságcsapdába került a megasztáros Kökény Attila

Vágólapra másolva!
Hiába a hírnév, nem tudja fizetni frankalapú lakáshitelét a megasztáros Kökény Attila - értesült a Blikk. A tehetségkutatón második helyet elérő énekes a bankjától kért könnyítést, enyhült ugyan a terhe, de tovább marad adós. A svájci frank árfolyama pénteken pár forintra volt szeptemberi rekordjától.
Vágólapra másolva!

Hitelkönnyítést kért a bankjától a megasztáros Kökény Attila - írja a Blikk. A svájci frank erősödése miatt már nem tudta fizetni lakáshitelét az énekes, aki három éve vett egy családi házat a XVIII. kerületben. Kökény Attila nem nyerte meg a tehetségkutatót, pedig az segített volna az adósságán, ráadásul a műsor alatt dolgozni sem tudott, így a családja is mások támogatására szorult.

Az énekes svájcifrank-alapú hitele a felvétel óta a duplájára nőtt, ezért kért a bankjától könnyítést. Sikerült megállapodni a pénzintézettel, így Kökény Attilának két évig csak a törlesztőrészletek felét kell fizetnie, viszont a törlesztési idő 30 helyett 32 évre nőtt.

Pár forintra a rekordtól

Pénteken dél körül egy svájci frank 221 forintot ért, ami ugyan 1 forinttal alacsonyabb szintet jelentett a csütörtöki Fitch-leminősítés utáninál, de így is jóval magasabb annál, ahol a magyar háztartások és cégek felvették a frankhitelek többségét.

Az utóbbi napokban kilőtt a svájci frank, az alpesi pénz a múlt héten a szeptember 8-án beállított rekordját döntötte meg az euróval szemben, szerdán pedig kevesebb mint 1,25 frankba került egy euró, ami újabb csúcsot jelentett. Emiatt a forintban mért kurzus is emelkedett, és már csak pár forintra van a szeptemberben feljegyzett, 226 forint körüli szinttől.

Több mint 20 százalék 2010-ben

A frank az euróval szemben 17 százalékot erősödött csak az idén, a forinttal szemben pedig több mint 20 százalékot - a kettő közötti különbség a forint euróval szembeni leértékelődéséből adódik. A franknak mindenekelőtt az európai adósságválság mélyülése "tett jót", az alpesi pénz ugyanis egyike a biztonságos befektetésnek tartott devizáknak, így ha a világgazdaságban romlanak a kilátások, a frank iránti kereslet, és ezzel a frank árfolyama is rögtön nőni kezd. A frank abból is profitálni tudott, hogy az euróövezet országainak adósságválsága épp akkor ütött be, amikor a svájci gazdaság kiugróan jó teljesítményt mutatott (erről itt olvashat részletesen).

A frank erősödése magyar szempontból azért nagy jelentőségű, mert a magyar háztartások döntő része ebben a devizában adósodott el az elmúlt években, vagyis a dráguló frank automatikusan növeli a válság miatt amúgy is nehéz pénzügyi helyzetben lévő háztartások havi terheit. Különösen aggasztó a magyar devizahitelesek szempontjából, hogy nem egyszeri kiugrásról van szó, a frank ugyanis az utóbbi egy hónapban egyszer sem volt 200 forintnál olcsóbb, miközben a hitelek nagy részét 140-150 forintos szinteken vették fel a háztartások és a cégek.