A kormány az állam eladósodásának okait vizsgálná

Vágólapra másolva!
Az államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság létrehozását kezdeményezi Szijjártó Péter - derül ki a Miniszterelnökség által kiadott keddi közleményből. Az albizottság kilenc tagjából ötre a Fidesz tenne előterjesztést.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter, az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának alelnöke, a miniszterelnök szóvivője december 28-án levelet írt Nyikos Lászlónak, a számvevőszéki és költségvetési bizottság elnökének.

Ebben a levélben Szijjártó Péter felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar gazdaság egyik legfőbb problémája az államadósság magas szintje, ezért a Házszabály 29. § (2) bekezdése alapján a Számvevőszéki és költségvetési bizottság Fidesz-frakcióhoz, illetve KDNP-frakcióhoz tartozó tagjai nevében kezdeményezi, hogy a bizottság hozza létre a 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottságot.

A miniszterlenök szóvivője továbbá javaslolja, hogy az albizottság vizsgálja meg, milyen elhibázott gazdasági és politikai döntések vezettek az államadósság GDP-hez viszonyított mértékének 2002 és 2010 közötti, 53 százalékról a 80 százalék közelébe történt növekedéseket, egyúttal vizsgálja meg, hogy milyen indítékok álltak az országot eladósító döntések mögött, továbbá vizsgálja meg ezen döntések mentén felmerülő esetleges felelősség kérdését.

Szijjártó további felvetési között szerepel, hogy az albizottság készítsen jelentést az általa tett megállapításokról, majd a bizottság döntsön az albizottsági jelentés nyomán adódó további teendőkről. Illetve, hogy az albizottság megbízatásának hatálya a tagok megválasztásával kezdődjön és 2011. április 30-ig tartson, és szükség esetén meghosszabbítható legyen.

"Javaslom, hogy az albizottság kilenc tagját a bizottság saját tagjai közül válassza meg úgy, hogy öt tag személyére a Fidesz, egy-egy tag személyére pedig a KDNP, az MSZP, a Jobbik, illetve az LMP frakciói tegyenek előterjesztést. Javaslom, hogy az albizottság elnöke és alelnöke a Fidesz által előterjesztett közül kerüljenek ki." - írja levelében Szijjártó Péter.

Levele legvégén a bizottság alelnöke arra kéri Nyikos Lászlót, hogy a soron következő bizottsági ülésen tűzze napirendre az albizottság megalakítását, és kérje fel az ellenzéki képviselőcsoportokat arra, hogy tagjelöltjeiket nevezzék meg.