Kevesebb pénzt adhat a kormány a fogyasztóvédőknek

Vágólapra másolva!
Egy friss kormányrenelet szerint a korábbi 30 százalék helyett a fogyasztóvédelmi bírságokból befolyt összeg 10 százaléka adható a fogyasztóvédelmi szervezeteknek. Ahhoz, hogy az érintett szervezetek a korábbinál több pénzhez jussanak, jelentősen emelkednie kell a bírságokból befolyó összegnek.
Vágólapra másolva!

A kedden publikált Magyar Közlönyben megjelent egyik kormányrendelet hatályon kívül helyezi a fogyasztóvédelmi hatóság által kiszabott bírságok felhasználásáról szóló, 2007-ben született rendeletet, és új szabályt léptet életbe.

A korábbi rendelet szerint a a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó társadalmi szervezetek az adott évben kiszabott, a központi költségvetést gyarapító bírságoknak a 30 százalékát kaphatták meg pályázati úton a következő évben. Az új kormányrendelet azonban kimondja, hogy a szóban forgó szervezetek támogatására fordítandó összeg a meghatározott - a tárgyévet megelőző második költségvetési évben befolyt - központi költségvetési bevételnek legalább 10 százaléka.

Tehát a korábban érvényben lévő rendelkezés a bírságok harmadát adta oda a fogyasztóvédelmi szervezeteknek, az új rendelet csak a teljes összeg tizedét. A kormányrendelet konkrét összegeket nem említ, azaz csak az arányszámok változtak, tehát elképzelhető, hogy ha jelentősen növekszik a bírságokból származó bevétel, akkor esetleg növekedhet is a szervezetekre fordítandó összeg.

A kormány korábbi ígérete szerint a bírságok összegének emelkedésében bízik, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter május végén a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén ugyanis azt mondta: a fogyasztóvédelem fokozása érdekében a megyei szintű fogyasztóvédelmet is megerősítik, a megyei kormányhivatalokban is lesz fogyasztóvédelmi hatóság, és a civil szervezeteknek is nagyobb szerepet szánnak a fogyasztóvédelem működtetésében.