A svájci frank rögzítéséről és az euró átvételéről cikkeznek Svájcban

Svájci frank, chf, valuta, pénz, bankjegy
Vágólapra másolva!
Az euró átvétele, illetve a svájci frank árfolyamának euróhoz való rögzítése is felmerült már a svájci pénz rekorddöntései után közzétett cikkekben.
Vágólapra másolva!

"Ha meg akarjuk állítani a frank erősödését, ami munkahelyek ezreit szünteti meg, akkor nincs más lehetőség, a frankot az euróhoz kell rögzíteni" - mondta a svájci szocialista párt egykori elnöke, a hoteltulajdonos Peter Bodenmann a Der Sonntag című lapnak. A Le Temps összefoglalója szerint nem ez az egyetlen olyan ötlet, amely a frank szárnyalása miatt felmerült, vannak már olyan hangok is Svájcban, amelyek szerint az alpesi országban is be kell vezetni az eurót.

Az euróval hétfőn délben 1,24 frankon kereskedtek, míg december közepén még 1,31 körül volt a jegyzés, a frank mind a dollárral, mind pedig az euróval szemben rekordot döntött december végén.

Bodenmann szerint mind a svájci jegybanknak, mind pedig a svájci gazdaságnak a frank árfolyamának rögzítése lenne az érdeke. Az egykori politikus Dánia példáját hozta fel, amely szerinte sikeresen rögzítette saját pénznemét az euróhoz. A svájci jegybank eddig 32 milliárd frankot bukott az árfolyam erősödésén, nemzetközi tartalékai ugyanis ennyivel leértékelődtek.

A svájci kutatóintézet, a KOF igazgatója, Jan-Egbert Sturm szerint is érdemes lenne megfontolni a kurzus rögzítését, Walter Wittmann közgazdász szerinte pedig még ennél is tovább kell menni: ha az erős frank túl nagy károkat okoz a gazdaságnak, akkor egyszerűen fel kell váltani a frankot az euróval.

Természetesen nem minden szakértő ért egyet a frank függetlenségének feladásával. Az egyik nagy ipari csoport, a Swissmem első embere, Hans Hess szintén a Der Sonntagnak nyilatkozott, szerinte arra lenne szükség, hogy ne csak a nagyvállalati szektornak, hanem a kis- és közepes vállalatoknak is lehetőségük legyen elérhető áron lefedezni az árfolyam változásából adódó kockázatokat. Az állami tulajdonban levő kutatóintézet, a Seco elnöke, Jean-Daniel Gerber a Le Matin Dimanche című újságnak azt modta, hogy Svácjnak nem szabad garantálnia a frank árfolyamát, és ezzel ugyanazt a hibát elkövetnie, mint az 1970-es években (a frank 1973-ig rögzített árfolyamrendszerben működött).

A Le Temps szerint a frank szárnyalását a legtöbben a spekulánsok és a bankok számlájára írják. Nick Hayek, a Swatch igazgatótanácsának elnöke szerint "botrányos" lenne, ha kiderülne, hogy a nagy svájci bankok, a UBS és a Credit Suisse a frank erősödésére spekulálnak. "Mindenáron meg kell akadályozni ezt az indokolhatatlan spekulációt" - mondta.