Kína kész megsegíteni Spanyolországot

Vágólapra másolva!
Kína hajlandó megsegíteni a gazdasági nehézségekkel küzdő Spanyolországot az ország madridi nagykövete szerint. Az Európai Unió Kína legnagyobb exportpiaca, így Pekingnek erős érdeke fűződik a régió pénzügyi stabilitásához.
Vágólapra másolva!

Kína hajlandó "pozitív erőfeszítéseket" tenni azért, hogy segítsen Spanyolországnak a gazdasági fellendülésben - idézte az állami média hétfőn Kína madridi nagykövetét, aki egy hivatalos kínai látogatást készít elő.

Li Keqiang kínai miniszterelnök-helyettes kedden háromnapos látogatásra érkezik Spanyolországba. Miután Európa Kína legnagyobb exportpiaca, a megbeszélések várhatóan érintik a európai adósságválság kérdését - írja az AFP. Li Keqiang találkozik a spanyol miniszterelnökkel, Jose Luis Rodriguez Zapateróval és a pénzügyminiszter Elena Salgadóval is.

A tárgyalások középpontjában az AFP szerint a bővülő kereskedelmi és gazdasági együttműködés kérdésköre lesz, ami abban is segít majd, hogy a "helyreállítsák a piac bizalmát" - írják.

A spanyol gazdaság - mely az Európai Unió ötödik legnagyobbja - 2008 második felében süllyedt recesszióba, amikor a globális pénzügyi válság miatt az egykor virágzó ingatlanpiac összeomlott.

December 21-én a Financial Times több magas rangú európai tisztviselőre hivatkozba arról számolt be, hogy Kína lépéseket fog tenni az európai pénzügyi stabilitás érdekében, elsősorban az uniós országok államkötvényeinek vásárlásával. A lap szerint cserébe állítólag semmit nem kért Peking, de felmerült a fegyverkereskedelmi embargó feloldása, illetve hogy az Unió elismerhetné Kína piacgazdasági státuszát.

Fellegi szerint Kína magyar állampapírokat venne

Fellegi Tamás fejlesztési miniszter az Indexnek adott interjújában korábban azt mondta, hogy az október 31-i sanghaji csúcstalálkozón a kínai miniszterelnök felvetette, szívesen látna stratégiai pénzügyi együttműködést Magyarország és Kína között, beleértve a kínai állam esetleges részvételét magyarországi finanszírozásban,vagyis Kína magyar állampapírokat venne. Annak részleteiről Fellegi nem nyilatkozott, hogy ennek az állampapírvásárlásnak mi lenne a formája, technikája vagy nagyságrendje.