Nemzeti kincsekkel öregbítené Magyarország hírnevét a kormány

Vágólapra másolva!
Elkészült a nemzeti értékek védelmét szolgáló hungarikum-törvény tervezete, amely - ha rábólint a parlament - bevezeti a nemzeti kincs fogalmát, létrehozza a hungarikum-bizottságot és a Magyar Értéktárat.
Vágólapra másolva!

"A magyar nemzeti értékek, és azokon belül a magyar nemzeti kincsek és a hungarikumok nemzeti örökségünk megőrzendő és egyedülálló részét képezik, magyarságra, valamint a történelmi és a mai Magyarországra jellemző mivoltukkal, különlegességükkel és minőségükkel jelentősen öregbítik hírnevünket, növelhetik megbecsülésünket az Európai Unióban és szerte a világon" - ez áll a most elkészült hungarikumtörvényről szóló előterjesztésben, amely - elfogadása esetén - megteremti például a nemzeti kincs fogalmát.

A közigazgatási és igazságügyi tárca az [origo]-val közölte: az előterjesztésről folyó társadalmi egyeztetés január 10-ig tart. Még kezdeti stádiumban van a javaslat, amiben még biztos lesznek változtatások. A hungarikumtörvény előkészítését a vidékfejlesztési tárca koordinálta, Kardeván Endre, a minisztérium államtitkára tavaly nyáron az [origo]-nak azt mondta: a szabályozás célja, minél több olyan hazai terméket találni, ami megfelel a hungarikumokra előírt feltételeknek.

Nemzeti kincsek, hungarikumok

Az értelmező rendelkezés szerint magyar nemzeti kincsnek számít az a "megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely több évszázada vagy nemzedékek óta a magyar nemzeti történelmi múlt részévé, szimbólumává vált, és amelynek egyedi és megismételhetetlen jellegénél fogva biztosítani kell a nemzeti szintű számba vételt, fenntartást, megóvást és fokozott védelmet".

Forrás: [origo]
Törvény védi majd a hungarikumukat, köztük a tokaji bort

Hungarikum pedig az a nemzeti érték lehet, amely "nemzetközi szintű elismertetése után belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, és amelyet a külön jogszabályban meghatározottak szerint végzett, egyedi értékelés eredményeként, vagy a már korábban elvégzett nemzetközi, továbbá hazai szakmai vagy jogi elismertetést követően a Hungarikum Nemzeti Bizottság (HNB) hungarikummá minősít".

A HNB olyan független szakmai testület, amely kezeli - a helyi, megyei értékeket, kincseket összegyűjtő Magyar Értéktárat, illetve a Hungarikumok Nemzeti Gyűjteményét. A Hungarikum Nemzeti Bizottságba a vidékfejlesztésért, a gazdaságpolitikáért, a kultúráért és oktatásért, az önkormányzatokért és az igazságügyért felelős miniszter két-két tagot delegálhat, a Magyar Szabadalmi Hivatal vezetője, a Magyar Tudományos Akadémia, valamint a határon túli szervezetek egy-egy tagot jelölhetnek. A testület elnöki posztját az agrárminiszter fogja betölteni.