Bencsik: A nagycsaládok felének marad a gázár

Vágólapra másolva!
A kormány számításai szerint a három vagy több gyermeket nevelő háztartások fele ugyanolyan áron kapja a gázt az idén, mint 2010-ben. A gyermekenként 200 köbméteres kedvezményes pluszfogyasztás a negyedik gyerektől 300 köbméterre nő.
Vágólapra másolva!

A január 1-jén hatályba lépett földgázár-szabályozás a három vagy annál több gyermeket nevelők számára bevezeti a nagycsaládosokat megillető kedvezményt, melynek mértéke három gyermekig 200 köbméter per év gyermekenként, a negyedik gyermektől pedig gyermekenként 300 köbméter per év - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szombaton az MTI-vel. Korábban a minisztérium csak azt közölte, hogy gyermekenként 200 köbméter a kedvezmény mértéke.

A minisztérium tájékoztatása szerint az önálló fogyasztásmérővel rendelkező nagycsaládos háztartás a kedvezményt "természetben" kapja meg, azaz a kedvezményes árú 1200 köbméternyi gáz növekszik meg a kedvezmény szerinti mennyiséggel. Ez azt jelenti, hogy például abban a családban, ahol három gyermek van, 1800 köbméterig a moratórium alá eső áron tudják vásárolni a gázt - mondta Bencsik János államtitkár. Hozzátette, megközelítőleg a nagycsaládosok fele a kedvezményes első kategóriás, "befagyasztott" áron tudja majd venni a földgázt.

Az önálló számlával, fogyasztásmérővel nem rendelkező lakásokból álló társasházban élő nagycsaládos háztartás a kedvezményt a társasház számlájában érvényesített - a gyermekenkénti mennyiségnek megfelelő - mértékű pénzbeli kedvezmény formájában veheti igénybe. A kedvezménynek a családhoz való eljuttatásáról a közös képviselő köteles gondoskodni a szociális gázár-támogatási rendszerben megszokottakhoz hasonló módon - magyarázta Bencsik János.

A Fellegi Tamás fejlesztési miniszter által november 19-én bejelentett sávos gázáremelés értelmében 1200 köbméter éves fogyasztásig 2011-ben is fennmarad a kormány által a választások után az egyetemes szolgáltatói körben (azaz a lakossági és a kisebb intézményi, céges fogyasztók számára) bevezetett ármoratórium. Az 1500 és 2000 köbméter közötti kategóriában az áremelés mértéke 4,5 százalék, 2000 és 2500 között 6,1, 2500 és 3000 között 7,1 százalék. A házközponti fűtésű lakásokban egységesen 4,9 százalék az emelés, függetlenül a fogyasztás mértékétől.

A nagycsaládos kedvezményre vonatkozó jogosultságot a Magyar Államkincstár kérelemre határozatban állapítja meg. Az igénylőlapokat az államkincstár január 15-ig postai úton juttatja el az érintett nagycsaládos fogyasztókhoz, akik a kérelmet 2011. február 28-ig nyújthatják be a Magyar Államkincstár területileg illetékes igazgatóságaihoz. A kedvezmény megállapításáról az államkincstár március 31-ig értesíti a jogosultakat, a támogatás január 1-jétől visszamenőlegesen jár.