PSZÁF: Megéri euróra váltani a frankhiteleket

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnöke, PSZÁF
Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete azt szeretné, ha a bankok engedményekkel könnyítenék meg ügyfeleiknek a svájci frankban és más devizákban lévő hitelek euróra váltását - derül ki egy vezetői körlevélből. November végén 4800 milliárd forintnyi svájci frankban jegyzett hitel volt a magyar háztartásoknál.
Vágólapra másolva!

Helyesli a pénzügyi felügyelet a svájci frankban és más devizákban lévő hitelek euróra váltását, és azt javasolja, hogy a hitelintézetek engedményekkel könnyítsék meg a lépés megtételét - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján közzétett vezetői körlevélből.

A PSZÁF a körlevélben rámutat: az elmúlt időszakban a forint svájci frankkal szembeni árfolyam-ingadozása lényegesen meghaladta a forint/euró árfolyamét, ezáltal az átváltás révén a törlesztőrészlet stabilabbá, kiszámíthatóbbá válik. A felügyelet szerint, mivel a devizaalapú hitelek túlnyomó többsége hosszú lejáratú gépjármű-finanszírozási vagy jelzáloghitel, ezért valószínűsíthető, hogy a hitel futamideje során Magyarország csatlakozik az euróövezethez. Így a csatlakozást közvetlenül megelőző években jelentősen csökken, majd a csatlakozást követően teljes mértékben megszűnik az árfolyamkockázat - írják. A PSZÁF további érve az, hogy a magyar gazdaság szorosan kötődik az eurózóna gazdaságaihoz, ezért a forint/euró árfolyam eleve szorosabban mozog együtt, mint a forint/svájci frank árfolyam.

Az euróra váltás lehetősége a lakossági ügyfelek jelentős részét érinti: a jegybank adatai szerint november végén 4800 milliárd forintnyi svájci frankban jegyzett hitel volt a háztartásoknál - ez a teljes állomány 56 százaléka -, és a jenhitelek nagyságrendje is százmilliárdos. Az ingatlanfedezet mellett nyújtott kölcsönök a frankhitelek csaknem 90 százalékát adják - olvasható a Világgazdaság hétfői számában.