Kína szerint nem neki kémkedtek a Renault-nál

Vágólapra másolva!
Peking kedden tagadta, hogy bármi köze lenne a Renault francia autógyártót érintő ipari kémkedési ügyhöz. A francia autógyártó az előző héten függesztette fel három, magas beosztásban dolgozó vezetőjét ipari kémkedés gyanújával. A francia sajtóhírek szerint Kína áll a kémkedés hátterében.
Vágólapra másolva!

A Kína szerepéről szóló történet "teljesen alaptalan, felelőtlen és elfogadhatatlan" - jelentette ki kedden a kínai külügyminisztérium szóvivője, Hong Lei újságíróknak, a Reuters tudósítása szerint. A kínai minisztériumok eddig nem kommentálták azokat a híreket, amelyek Kína szerepéről szóltak a Renault kémbotrányában, de Hong Lei szerint "észlelték azokat".

A Renault a múlt héten három felsővezetőjét függesztette fel ipari kémkedés gyanújával. A francia sajtóban megjelent hírek szerint a cég elektromos autókkal kapcsolatos fejlesztései voltak a célpontok, és a megszerzett információk kínai kezekbe kerültek.

A francia cég eddig 4 milliárd eurót fektetett az elektromos autó projektjébe, és partnercégével, a japán Nissannal együtt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy vezető lesz az elektoromos autók piacán. Talán az összes autógyártó közül a Renault áll legközelebb az elektromos autók szériagyártásához, amit az is bizonyít, hogy egyszerre négy ilyen tanulmányautót állítottak ki már 2009 őszén, a Frankfurti Autószalonon.

Az ügy komolyságát mutatja, hogy a Reuters belső információi szerint a francia titkosszolgálatok is aktivizálták magukat.

Svájci bankszámlákról ír a Le Figaro

Egy kínai vállalat fizetett az információkért - írta hétfőn a Le Figaro. A francia lap úgy tudja, hogy svájci és liechtensteini bankszámlákra utaltak át pénzt több közvetítőn keresztül. "A számlákat a Renault két, az ügy miatt felfüggesztett vezetője nyitotta" - írták. A számlákat a francia autógyártó magánnyomozói fedezték fel. A svájci bankszámlán félmillió eurót, a liechtensteinin pedig 130 ezer eurót találtak az írás szerint.

Mint arról korábban beszámoltunk, a párizsi kormánynak a Renault botrányával kapcsolatos reakcióit különös megvilágításba helyezi, hogy január elején egy norvég lap, az Aftenposten olyan WikiLeaks-dokumentumokat közölt, amelyek szerint Európában, az ipari kémkedés területén Franciaország a legaktívabb állam. A berlini amerikai nagykövetség által küldött titkos tájékozatató szerint a francia "kémek" több kárt okoztak például Németországban, mint Oroszország és Kína.