Magyarország is felkerült a szlovák euróérmére - kép

szlovák euro
Vágólapra másolva!
A visegrádi csoport megalakulásának húszéves évfordulójának alkalmából új kéteurós érmét bocsátott ki Szlovákia.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió hivatalos lapjában megjelent a pénzforgalomban részt vevő, Szlovákia által januárban kibocsátott kéteurós érme rajzolata. A pénzforgalomban részt vevő euróérmék az egész euróövezetben törvényes fizetőeszközül szolgálnak, a nyilvánosság tájékoztatása érdekében az Európai Bizottság közzéteszi minden új érme rajzolatának jellemzőit - derül ki az uniós lapból.

Az eurózónában kibocsátott kéteurós pénzérmék azonos technikai jellemzőkkel rendelkeznek, de nemzeti előlapjukon a megemlékezéshez kapcsolódó, nemzeti vagy európai szinten kiemelkedő szimbolikus jelentéssel bíró rajzolat szerepel. Szlovákia januárban a visegrádi csoport létrehozásának 20. évfordulója alkalmából 1 millió darab új kéteurós érmét bocsátott ki.

Forrás: --

Az érme belső része térképet ábrázol, amelyen a visegrádi csoportot alkotó négy ország - a Lengyel Köztársaság, a Cseh Köztársaság, a Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság - szerepel. A térképhez a "V IV" stilizált rövidítés kapcsolódik. Az érme mezőjén belül a kibocsátó ország neve, "Slovensko" a jobb alsó, míg az évszám, "2011" a bal alsó részen található. Az ország neve alatt az érme rajzolatának alkotója, Miroslav Rónai "MR" monogramja, valamint a kremnicai (körmöcbányai) pénzverde jele, "MK" látható. Az érmét az Európai Unió lobogójának tizenkét csillaga szegélyezi.