A forintot félti a pártpolitikusoktól a magyar jegybankár

Vágólapra másolva!
A jegybank nem szeretne hosszú kamatemelési ciklust - mondta a Bloombergnek Csáki Csaba, az MNB monetáris tanácsának tagja, aki úgy véli, beláthatatlan következményekkel járhat, ha a monetáris tanácsba pártpolitikusokat ültet a kormány.
Vágólapra másolva!

"Várhatóan nem változik a jegybanki alapkamat januárban az egymást követő két emelés után, mivel a monetáris tanács tagjai nem akarnak masszív vagy hosszú távú szigorítási ciklust" - nyilatkozta a Bloombergnek Csáki Csaba, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja, és hozzáztette, azért emelték a kamatot, hogy jelezzék, a központi bank lépéseket tesz az infláció ellen.

A monetáris tanácsban várható változásokról a jegybankár azt mondta, hogy fennáll a konfliktus veszélye; ha pártpolitikusokat delegál a kormány a testületbe, az beláthatatlan következményekkel járhat. "Ha az új tagok irracionális döntéseket hoznak és drámai módon csökkentik a kamatot, a forint az egekbe szökhet. Úgy gondolom azonban, hogy ez valószínűtlen, mivel nagyon nehéz szakemberként úgy döntést hozni, hogy nem vesszük figyelembe a tényeket és az elemzéseket" - fogalmazott Csáki Csaba.

Pro és kontra

A monetáris tanács tagja arra utalt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter november végén bejelentette, hogy a jegybanktörvény módosítása után a monetáris tanács tagjait a jövőben a parlament gazdasági és informatikai bizottsága jelöli, így a monetáris tanács négy külső tagja mandátumának február végi lejárta után már a parlament dönt az új tagokról.

December közepén a magyar kormány által tervezett lépésről az Európai Központi Bank azt mondta, aggályokat vet fel, hogy a magyar jegybank elnöke elveszíti javaslattételi jogát a monetáris tanács tagjai egy részének kinevezésére, mert más intézkedésekkel együttesen ez "akként tekinthető, hogy a kormány megpróbálja az MNB elnökét feladatai ellátásában befolyásolni". Az uniós pénzintézet a magyar jegybanktörvény azon módosítását is kifogásolja, amely megemeli a felügyelőbizottság tagjainak fizetését.

Az inflációról lehet vita

Csáki Csaba azt mondta, az új monetáris tanácsban az első csata az inflációval kapcsolatosan alakul majd ki, az új tagok valószínűleg egy magasabb inflációs célt kívánnak majd követni, olyat, ami lazább monetáris politikát is megengedhet. "A kormány már elmondta, hogy el tudna fogadni egy magasabb inflációs rátát" - tette hozzá. A jegybankelnök elleni támadásokról Csáki úgy nyilatkozott: "Simor kemény harcos", aki nem adja fel egykönnyen az állását, bár elgondolkozhat a távozáson, ha folyamatosan leszavazza a tanács. "Nem megy el könnyen, és a végsőkig küzdeni fog" - tette hozzá Csáki.

A költségvetési politikáról pedig elmondta, hogy nem minden közép-európai ország egyformán gyenge, sajnos Magyarország sebezhetősége nagyobb, ami tükröződik a hitelminősítők döntéseiben. "A kormánynak olyan strukturális reformokat kell nyilvánosságra hoznia és bevezetnie, amelyek csökkentik az ország sebezhetőségét és növelik a hitelességét, mivel jelenleg a piac nem tartja teljesen megbízhatónak ezt a kormányt" - fogalmazott Csáki Csaba.