Fellegi szerint nincs visszatérés a válságadók előtti rendszerhez

Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter
Vágólapra másolva!
A magyar válságadók ellen hevesen tiltakozó német gazdasági miniszterrel és német cégvezetőkkel tárgyalt Berlinben Fellegi Tamás fejlesztési miniszter, aki kijelentette, hogy az adók lejárta után sem fog visszatérni a régi adózási rend. Fellegi szerint a cél az, hogy felszámolják azt a 90-es években indult gyakorlatot, amelyben a nagy külföldi cégek sok kedvezményt kaptak az államtól.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány által bevezetett válságadók voltak a fő témái Fellegi Tamás fejlesztési miniszter csütörtöki berlini tárgyalásainak. Fellegi tárgyalt Rainer Brüderle német gazdasági miniszterrel, és közölte vele, hogy szerinte a 2012-ig hatályos adó nem diszkriminatív. Történelmi helyzetnek nevezte, hogy a válságadó által érintett ágazatokban túlreprezentáltak a német cégek - jelentette az MTI tudósítója.

Brüderle január elején nyíltan bírálta a válságadókat, mert azok szerinte elsősorban a külföldi cégeket sújtják, így szerinte problémásak az uniós belső piac szempontjából. Részletek ebben a cikkünkben.

Fellegi tárgyalt nagy német cégek - Deutsche Telekom, EON, Metro - vezetőivel, és előadást tartott a német gyáriparos-szövetség (BDI) energetikai tagozata előtt, és mindkét helyen egyértelművé tette, hogy a magyar fél kész az "ésszerű vitára", ám a válságadóról szóló törvény megváltoztatása nem várható.

A miniszter azt mondta, a kormány célja az, hogy stabil, kiszámítható környezetet teremtsen a vállalatok számára, és ennek érdekében tárgyalások útján, a cégek véleményének beépítésével fogja kialakítani a szektorszabályozást. Fellegi szerint a 2012 után kezdődő időszakra vonatkozó adóhelyzetet is meg kívánja vitatni velük a magyar kormány. Egy sajtótájékoztatón hozzátette, hogy erről várhatóan a tavasszal fognak megkezdődni az egyeztetések.

Fellegi beszélt arról is, hogy az új adózás kialakításának lényege, hogy elszakadjanak a 90-es években indult gyakorlattól. Felidézte, hogy akkor a magyar állam garantált árbevételt biztosított a szektorokat megvásárló külföldi cégeknek, amelyek kedvezményeket (adózás és foglalkoztatás terén) is kaptak, és számos területen - például az energiaszektorban - szerződés szavatolta a minimális profitjukat is.

"Ehhez a gyakorlathoz nem lehet visszatérni. Ezért kell tárgyalni a 2012-t követő időszakról. Azt nem fogjuk megengedni, hogy a válságadó kifutása után visszaálljon ugyanez a rendszer" - jelentette ki Fellegi.