Uniós példákat hoz fel az MNB-törvény módosítása mellett Matolcsy

Vágólapra másolva!
Módosító indítvány nyújtott be a nemzetgazdasági miniszter a jegybanktörvényhez, amely szerint a monetáris tanács tagjait nem a köztársasági elnök nevezi ki, hanem a parlament választja. Az indoklás szerint a módosítás "jelentős közeledést jelent az Európai Unió gyakorlata felé".
Vágólapra másolva!

A monetáris tanács tagjainak kinevezésére, illetve felmentésére az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága teszi meg a javaslatot az Országgyűlés számára - áll abban a módosító indítványban, amit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyújtott be csütörtökön a jegybanktörvényhez. Az eddigi törvény szerint a tanács tagjait a köztársasági elnök nevezte ki, a módosítás szerint azonban a parlament választja majd meg őket.

A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény módosításáról szóló törványjavaslat benyújtásáról szóló hír csütörtök délelőtt jelent meg az országgyűlés honlapján, majd fél kettő körül a javaslat szövege is felkerült a szájtra. A módosító javaslat szövegét itt találja meg.

Az indoklás szerint azzal indokolja a módosítást, hogy a monetáris tanács tagjai esetében a "különböző szempontok átfogó mérlegelése, ennek révén a döntések megalapozottsága" tovább javuljon. "Ez egyben jelentős közeledést jelent az Európai Unió gyakorlata felé, hiszen azon tagállamok közül, amelyek az eurót még nem vezették be és ezért az önálló monetáris politikai döntéshozatal még jelentős szereppel bír, a parlament számos esetben fontos szerepet játszik a monetáris politikát irányító testületek tagjainak kiválasztásában" - áll az indoklásban, amely Bulgáriát, Lengyelországot, Lettországot, Litvániát, Romániát és Svédországot említi példaként.

A miniszter tavaly novemberben jelentette be, hogy a monetáris tanács tagjait a jövőben a parlament gazdasági és informatikai bizottsága jelöli, így a monetáris tanács négy külső tagja mandátumának február végi lejárta után már a parlament dönt az új tagokról.

Matolcsy azt mondta, hoygy a jegybanktörvény módosítása nem érinti a belső tagokat, azaz az MNB elnökének és két alelnökének státuszát. A jelenlegi tanácstagok közül a jegybankelnök Simor András, a két alelnök Király Júlia és Karvalits Ferenc megbízatása 2013-ban jár le, a négy külsős tag - Bánfi Tamás, Bihari Péter, Csáki Csaba, Neményi Judit - mandátuma február 28-ig érvényes. A hatályos törvény szerint a monetáris tanács távozó tagjainak helyére Simor András jegybankelnök és Orbán Viktor kormányfő két-két személyt jelölhet.

Orbán Viktor a Wall Street Journalnek és a Dow Jones hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy "a központi bankra mindenki úgy tekint, mint a magyar állam egy független részére. De a függetlenség nem jelenti azt, hogy nem részei a rendszernek". A miniszterelnök szerint "nagyon bonyolult és kiegyensúlyozott kapcsolat, de azt tisztelnünk kell, mert a monetáris politikára tett politikusi megjegyzések hosszú távon ártanak az országnak".