Orbán: A forint árfolyama a legbonyolultabb dolog

Orbán Viktor és Matolcsy György
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök szerint a legbonyolultabb kérdés a forint árfolyama, mivel a döntéshozók a devizaadósságokat nyögő háztartások és a gazdaságot húzó exportőrök érdekei között őrlődnek. A kormányfő beszélt a jegybankról is: szerinte hosszú távon árt Magyarországnak, ha a politikusok beleszólnak a monetáris politikába.
Vágólapra másolva!

Megköti a magyar döntéshozók kezét a forint árfolyama, mivel a háztartások és a gazdaság motorját jelentő exportáló cégek érdeke ellentétes egymással - mondta a Dow Jones hírügynökségnek és a Wall Street Journalnek Orbán Viktor miniszterelnök.

"A magyar forint árfolyama a legbonyolultabb dolog" - mondta Orbán Viktor a közös interjúban. "Egymillió magyar háztartás külföldi devizában adósodott el. Úgyhogy álmodozhatunk arról, hogy milyen monetáris politika lenne jó az exportnak, de az ellentétes lesz az eladósodott háztartások érdekével" - válaszolta egy, az ideális forintárfolyamot firtató kérdésre. "Politikai, gazdasági, társadalmi szempontok alapján ezen a területen mozogni nagy odafigyelést igényel, különben sok bonyodalmat okozunk" - tette hozzá.

A Wall Street Journal azt írta, a befektetők tarthattak attól a kormányzati nyilatkozatok alapján, hogy a magyar monetáris politika szélsőségesen a lazítás irányába léphet akkor, amikor a fideszes parlamenti többség márciusban lecseréli a monetáris tanács többségét.

"A történelem azt bizonyítja, hogy hosszú távon a magyar gazdasági növekedés kétszer akkora, mint a német. Nagyon örülünk ezért, hogy Németország képes volt megőrizni a versenyképességét" - mondta Orbán Viktor, és a lap megjegyzi, hogy a magyar kicsi és nyitott gazdaság, amelyet elsősorban a Németország felé történő export hajt.

Orbán Viktor azt is hozzátette, hogy vannak előnyei annak, hogy Magyarország még nem tagja az eurózónának, ugyanakkor a közös pénz átvétele iránti elkötelezettséget "nem lehet megkérdőjelezni". Hozzátette, hogy az euró bevezetése "az időzítés és a körülmények kérdése", de jelenleg Magyarország nem áll rá készen.

A jegybankot gyakran kritizáló kormány vezetője a két külföldi lapnak azt nyilatkozta, hogy "a központi bankra mindenki úgy tekint, mint a magyar állam egy független részére. De a függetlenség nem jelenti azt, hogy nem részei a rendszernek" - fogalmazott Orbán. "Nagyon bonyolult és kiegyensúlyozott kapcsolat, de azt tisztelnünk kell, mert a monetáris politikára tett politikusi megjegyzések hosszú távon ártanak az országnak. Az egyik legbonyolultabb feladat mind európai, mind nemzeti szinten, hogy a jegybankokat kezeljék" - mondta Orbán Viktor.