Amerika nélkül, kis forgalommal erősödött a BUX

Vágólapra másolva!
Az amerikai piac ünnepnap miatt zárva tartott, ezért a magyar tőzsdén alacsony forgalmat hozott a hétfői kereskedés. Erősödött a Mol és az OTP is.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 94,04 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 22 356,09 ponton zárt hétfőn. Az amerikai tőzsdék a Martin Luther King emléknap miatt zárva tartottak, így a magyar részvénypiac forgalma nagyon alacsony, mindössze 6,7 milliárd forint volt. A vezető részvények a Richter kivételével erősödtek a pénteki záráshoz képest.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője éppen a zárva tartó amerikai piacok miatt eseménytelennek nevezte a hétfői kereskedést toporgó árfolyamokkal. Az európai tőzsdék sem mutattak nagyobb elmozdulást. Kedden már az amerikai piacok mutathatnak irányt, a budapesti tőzsdén a befektetők pedig a Magyar Nemzeti Bank jövő hétfői kamatdöntő ülésére figyelnek.

A Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője, Sőre Balázs szintén az eseménytelenséget emelte ki. Amerika nélkül így néznek ki a piacok - mondta -, hozzáfűzve: sem irány, sem tőkemozgás nincs. Az elemző szerint jelentősége lehet annak, hogy az Apple árfolyama hét százalékot esett a vállalat vezérigazgatója, Steve Jobs megromlott egészségi állapotának hírére.

Egyébként sehol nem volt érdemi elmozdulás. A BÉT-en a kisebb papírok kerültek előtérbe, miután a vezető részvényekben nagyon alacsony volt a forgalom. Ennek tudható be a Synergon és a Csepel árfolyamának emelkedése és a szokásosnál nagyobb forgalma - magyarázta az elemző.

A Mol 285 forinttal, 1,31 százalékkal 21 990 forintra erősödött, 1,7 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 4 forinttal, 0,07 százalékkal 5374 forintra nőtt, forgalmuk 4,0 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,56 százalékkal 543 forintra emelkedett, forgalma 100,4 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 210 forinttal, 0,49 százalékkal 42 790 forintra csökkent, a részvények forgalma 463,4 millió forintot ért el.

Az Egis 76,4 millió forintos forgalom mellett 45 forinttal, 0,22 százalékkal 20 900 forintra emelkedett.

A BUMIX 1954,97 ponton zárt hétfőn, ez 5,05 pontos, 0,26 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.