Németország nem akar több pénzt adni adósmentő csomagokra

Vágólapra másolva!
Németország az európai mentőcsomag gyors kibővítése ellen érvelt, helyette a tagállamok versenyképességének javítását javasolta - írta a Wall Street Journal (WSJ).
Vágólapra másolva!

A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble, egy német rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy nincs szükség a változtatások gyors megvalósítására. "Ebben a pillanatban nincs szükség felgyorsított tárgyalásokra" - mondta a Deutschlandfunk műsorában.

Eközben az Európai Központi Bank hétfőn jelentette be, hogy 2,3 milliárd eurós kötvényvásárlásba kezdett a múlt héten, hogy megnyugtassa az ír, a görög és a portugál adósságválság miatt bizalmatlanná vált piacot.

A WSJ szerint a piacok aggódnak amiatt, hogy a jelenlegi pénzügyi mentőmechanizmus nem alkalmas egy nagyobb tagállam kimentésére, mint amilyen Spanyolország lehet adott esetben. A német pénzügyminiszter azonban nem volt hajlandó kommentálni azokat a híreket, miszerint Németország a franciákkal, az Európai Központi Bankkal és az Európai Bizottsággal vitázna az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EPSE) méretéről.

A franciák terve szerint az EPSE forrásait meg kellene növelni, illetve lehetővé kéne tenni, hogy a bajba jutott tagállamok állampapírjaiból vásároljanak. Ez utóbbi feladat jelenleg csak a központi banké. A német érvelés szerint azonban ez nem más, mint a német adófizetők jövedelmének átcsoportosítása.

"Ismétlem: nem lehetséges, hogy a pénzügyi gondok nélküli tagállamok, amelyeknek erős gazdaságuk van és csökkentették a költségvetési hiányukat, mint Németország, vállalják a felelősséget" - mondta Schäuble.

A WSJ egyes becslésekre hivatkozva azt írta, hogy a névleg 440 milliárd eurós EPSE valójában csak 250 milliárd eurót tud felhasználni. Ennek egyik oka szerintük az állami garanciák rendszere, a másik pedig, hogy a kimenendő tagállam egyben ki is esik mint befizető.

"A megoldás nem lehet az, hogy Németország és Franciaország még több garanciát vállal, ehelyett inkább az, hogy a bajba jutottak jobban oldják meg a gondjaikat" - mondta a pénzügyminiszter. Hozzátette, hogy Angela Merkel kancellár nézete szerint az eurózóna tagállamait pénzügyi konszolidációval, összehangolt gazdaságpolitikával és javuló versenyképességgel kell előremozdítani.