Adócsalással gyanúsítják egy jegyellenőröket foglalkoztató cég vezetőjét

Vágólapra másolva!
Egy jegyellenőröket foglalkoztató cég vezetőjét 44 millió forintos adócsalással gyanúsítja a Nemzeti Adó-és Vámhivatal. A cégvezetőt őrizetbe vették, a gyanú szerint tavaly március és november között havonta 143 bejelentett ellenőrt foglalkoztatott, de adót nem fizettek utánuk. Az ügyet a BRFK segítségével göngyölítette fel az adóhatóság, de azt nem árulta el, hogy az érintett cég ellenőrei milyen vállalat számára végeztek jegyellenőrzést.
Vágólapra másolva!

Adócsalás gyanújával őrizetbe vettek egy cégvezetőt a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) nyomozói - közölte a hivatal hétfő délután. Az [origo]-hoz eljuttatott közlemény szerint a cég 2010 márciusa és novembere között havonta 143 jegyellenőrt foglalkoztatott, de adóbevallást nem készített utánuk, és adót sem fizetett.

A biztonsági cég a NAV szerint több mint 44 millió forint kárt okozott a költségvetésnek, és a közép-magyarországi regionális adófőigazgatóság tett feljelentést ellene. Burillák Attila, a NAV szóvivője az [origo]-nak azt mondta, hogy az ügyet a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal közösen göngyölítették fel, az összehangolt akció során 40 helyszínen tartottak ellenőrzést és 133 embert hallgattak ki a nyomozók. Ha bűnösnek találják, a cégvezető az adócsalásért öt évig terjedő szabadságvesztést kaphat.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal közleményéből nem derül ki, hogy melyik cégről van szó, és azt sem árulták el, hogy az érintett cég melyik vállalattal állt szerződésben. Az [origo] kérdésére Burillák Attila sem árulta el, hogy milyen jellegű jegyellenőrzést folytattak a cég alkalmazottai, és arra sem válaszolt, hogy tömegközlekedés járműveken, belépőjegyes helyszíneken vagy másfajta jegyellenőrzés során alkalmazták-e őket.

Az adóhatóság azért rendelt el ellenőrzést a cégnél, mert a róla nyilvántartott adatokban ellentmondásokat találtak. A cég ugyanis bejelentette az általa alkalmazott ellenőröket, de adót már nem fizetett be utánuk: emiatt a NAV informatikai rendszerei jelezték, hogy a bejelentési és bevallási adatok nincsenek összhangban.