Újra nagyító alá tenné a bankokat az Európai Bizottság

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió másodszor is megvizsgálja a bankok állóképességét, hogy visszaszerezze a befektetők bizalmát - jelentette be a pénzügyi biztos. Olli Rehn ígérete szerint ezúttal szigorúbbak lesznek.
Vágólapra másolva!

Hónapokon belül új banki stressz tesztet végezhet el az Európai Bizottság, hogy visszaszerezze a piacok bizalmát - jelentette be Olli Rehn pénzügyi biztos. A politikus szerint ez szigorúbb lesz az előzőnél - írta a Reuters.

A hírügynökség azt írta, hogy Olli Rehn szavai nyomást helyeznek az államokra, hogy szigorúbban hajtsák végre a pénzügyi rendszer ellenőrzését, mivel elképzelhető, hogy az eredménytől való félelem miatt nem mernék alaposan megvizsgálni a bankokat. A Reuters megemlíti, hogy az első stressz teszten 7 bank bukott el, de egyik se volt ír, pedig később az ír válság a bankrendszeréből indult ki.

A pénzügyi biztos közlése szerint jelenleg egyeztetik a teszt metodikáját, a végrehajtása pedig február és június között lesz. Legutóbb 2010. júliusában tesztelték a bankokat, hogy mennyire ellenállóak egy újabb megingás esetén. Nem vett figyelembe azonban olyan lehetőségeket, hogy mi történne, ha nem kapna forrást egy-egy bank, vagy ha tömegesen vennék ki pénzüket a betétesek.

Az új teszt célja, hogy a pénzügyi rendszer gyenge pontjaira világítson rá, és megmutassa, hogy mely bankoknak lehet szüksége feltőkésítésre. Az Európai Bizottság abban reménykedik, hogy a teszt segít eloszlatni az eurózóna miatt aggódó befektetők kételyeit.