Hatalmas svájcifrank-erősödésre számít egy dán bank

Svájci frank, chf, valuta, pénz, bankjegy
Vágólapra másolva!
Több mint 20 százalékos frankerősödést vár az elkövetkező 5 évben az egyik dán internetes bankház elemzője. Amennyiben igaza lesz, és a forint a jelenlegi szintjén marad, akkor 250 forint fölötti frankjegyzésre kell készülni.
Vágólapra másolva!

"Svájc egy jól működő nagyvállalatra hasonlít. Fundamentális mutatói pompásak, márpedig végső soron az árfolyamnak ezt kell tükröznie" - mondta Soren Moose, a dán internetes bankház, a Saxo Bank svájci vezetője, miután a bank vezető elemzője, Nick Beecroft kifejtette, hogy a pénzintézet további frankerősödésre számít.

A Le Temps című svájci napilap beszámolója szerint Beecroft Zürichben nyilatkozott, és azt mondta: 5 éven belül egy euróért kevesebb mint 1 frankot kell majd adni. "Nehéz hosszú távú előrejelzést adni, de miért ne lehetne egy euró 80, vagy 90 centime?" - tette hozzá (a centime a svájci frank váltópénze - a szerk.). Csütörtök reggel egy euróért 1,28 frankot kellett adni, azaz amennyiben 1 euróra megy le a jegyzés, az több mint 20 százalékos frankerősödésnek felel meg. Ez változatlan euró- és forintárfolyamot feltételezve azt jelentené, hogy 250 forint fölé menne a svájci frank jegyzése.

Beecroft szerint a frank erősödése nem lesz feltétlenül egyenes irányú, az elemző úgy látja, hogy az idén 1,15 frankra megy le a jegyzés, de később akár 1,35-re vagy 1,40-re is gyengülhet a frank. "Elképzelhető, hogy a frankot megbüntetik a svájci bankszektorral kapcsolatos aggodalmak miatt, de ezel együtt is úgy látom, hogy 5 éven belül 1 euró alá megy a kurzus" - mondta a Saxo Bank elemzője.

Svájcban múlt hét pénteken tartottak minicsúcsot az erős svájci frankkal kapcsolatban. A résztvevők csak abban értettek egyet, hogy az erős frank veszélyt jelent a svájci gazdaságra nézve, de abban nem találták meg a közös hangot, hogy mit is kellene tenni. A felvetések között felettébb merészek is szerepeltek, mint például a pénznyomda beindítása, a frank euróval való felváltása és a negatív betéti kamat bevezetése is, de ezeket egytől egyig elvetették (erről itt olvashat részletesen).

A svájci jegybank azt jelentette be hétfőn, hogy soha nem látott veszteséggel zárhatta a 2010-es évet az erős frank miatt. A becslések szerint az euróval szembeni árfolyamerősödés miatti veszteség 26 milliárd frankos mínuszt jelentett, amit nagyjából 6 milliárd frankkal ellensúlyozott az aranytartalékok felértékelődése. Az összveszteség, a svájci gazdaság éves kibocsátásának nagyjából 4 százaléka. A részletes tavalyi adatokat március 3-án teszi közzé a bank.