Svájcban alapított leányvállalkozást a Mol energiakereskedő cége

Vágólapra másolva!
Matos Zoltán lett az egyik igazgatója annak a Mol-leányvállalatnak, amelyet Svájcban jegyeztek be.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság információja szerint Svájcban alapított leányvállalatot a Mol Energiakereskedő Zrt. A Mol Energy Trade International AG néven bejegyzett vállalkozás egyik igazgatója Matos Zoltán lett, aki korábban a Magyar Energia Hivatal elnöke volt, a másik Lakatos Benjámin, a Mol gázkereskedelmi vezetője.

A lap azt írta, hogy a társasághoz közel állók határozottan cáfolták, hogy a kormány által kivetett különadó miatt alapította a leányvállalatot a Mol, ugyanakkor nem zárták ki az elvi lehetőségét, hogy az energiakereskedelem egy részének kivitele miatt jobb adófeltételek közé kerül a társaság.

A nyilatkozó források szerint bevett nemzetközi gyakorlat, hogy energiakereskedő cégeiket Svájcba telepítik a vállalatok, mivel ott kedvezőbb az adózás és a bankok is könnyebben adnak forrást a fejlesztésekhez. A Mol Energy Trade ugyanakkor nem offshore-jellegű szerintük, mivel tulajdonosa egyértelműen a Mol Energiakereskedő Zrt.

Matos Zoltánt Bajnai Gordon nevezte ki a Magyar Energia Hivatal elnökévé még 2009-ben, miután elődje a nyugdíjazását kérte. Matost leghevesebben a szocialisták támadták 2010 tavaszán, mivel egy nyilatkozatában még a gázár-megállapodás előtt kimondta, hogy mekkora emelést tartana indokoltnak. Nyáron azonban lemondott és helyette Horváth Pétert nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök.