Elkapkodták az eurózónát mentő kötvényeket

Vágólapra másolva!
Közel kilencszeres túljegyzés volt az európai adósságválság kezelésére létrehozott intézmény első kötvénykibocsátásán, vagyis nagy sikert aratott a befektetők körében. Az aukció nagyban hozzájárulhat az eurózónába vetett befektetői bizalom helyreállásához az elmúlt hónapok adósságválságai után.
Vágólapra másolva!

Először bocsátott ki kötvényeket az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (angol rövidítése után EFSF), s a papírokra óriási kereslet volt, vagyis a kibocsátás sikeresnek tekinthető. Az aukcióval nagyot lépett Európa az adósságválság leküzdése felé.

A Nemzetközi Valutaalap korábban arra figyelmeztetett, hogy az Európai Uniónak, illetve azon belül az eurózónának vannak még teendői, hogy helyre állítsa a gazdaságába vetett befektetői bizalmat. Ilyen lépés a nemrég bejelentett második banki stresszteszt, illetve a keddi kötvényaukció.

A Reuters azt írta, hogy a sikeres aukció és az adósságválságba jutott tagállamok piacainak fellendülése az elmúlt időszakban azt mutatja, hogy az eurózóna túllendülhet a válságon, bár a különböző sebességgel fejlődő gazdaságok és az adósság leküzdése még többéves folyamat lehet.

Az EFSF keddi kötvénykibocsátása volt az első, célja pedig az ír adósság finanszírozása. Az aukción 5 milliárd eurónyi kötvényt hirdettek meg, de a befektetői igény ennél sokkal magasabb volt: 44,5 milliárd eurót kötöttek volna. A közel kilencszeres túljegyzés nagy része Ázsiából érkezett, az élen Japánnal, amely közel 20 százalékát kötötte a mennyiségnek. Az egyik piaci közvetítő azt nyilatkozta, hogy soha életében nem látott ekkora érdeklődést egy termék iránt.

A pénzügyi stabilitási alapot 2010 tavaszán hozták létre az Európai Unió eurót használó tagállamai azzal a céllal, hogy kezelni tudják az egyes tagállamok adósságválságait. Görögország, Írország és Portugália államadóssága miatt a csőd veszélye fenyegetett, amely az eurón keresztül a többi tagállamot is súlyosan érintette volna. Az eredetileg 750 milliárd eurós alapban a Nemzetközi Valutaalap is részt vesz szükség esetén.