Idén már nem jön sárga csekk az adóbevalláshoz

Vágólapra másolva!
Nem küld sárga csekket az adóhivatal az adóbevalláshoz, mert az elmúlt évek tapasztalata, hogy az adózók alig tizede használta fel azokat. Idén adózócsoportonként eltérő csomagokat küld ki a hatóság, s lesz csökkentett adattartalmú bevallás is.
Vágólapra másolva!

Az idén 4,5 millió szja-bevallást vár a magánszemélyektől az adóhatóság, a bevallási határidők nem változtak. A magánszemélyek az idén is kérhetik munkáltatójuktól az éves adó megállapítását (elkészítése a cég számára továbbra sem kötelező), és élhetnek az egyszerűsített bevallás lehetőségével is.

Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese szerint az adóhatóság az idén több újítást, egyszerűsítést alkalmaz. Bevezették a csökkentett adattartalmú bevallást, ami 560 helyett 149 sort tartalmaz. A különböző adózói csoportoknak eltérő egységcsomagokat küldtek ki attól függően, kitől milyen bevallást várnak; a bevallást hagyományos módon kitöltő 1,1 millió adózó péntekig megkapja a bevallási garnitúrát.

A bevallási csomag ezúttal nem tartalmazza az adó befizetésére szolgáló csekket (az ügyfélszolgálatokon azonban továbbra is hozzáférhető vagy letölthető az internetről), ugyanis mindössze az adót befizetők 10 százaléka használta fel, elhagyásával ugyanakkor több millió forintot spórolnak meg.

A munkáltatói bevallást január 31-ig kell jelezni, a foglalkoztató azonban nem köteles elkészíteni azt. Az egyszerűsített bevallást február 15-ig lehet igényelni, május 20-ig kell feladni a hagyományos bevallást.