Kényszerből dobják piacra a belvizes ingatlanokat

Vágólapra másolva!
A belvízzel leginkább sújtott településeken 35-40 százalékkal esett a földek és az ingatlanok ára az elmúlt másfél hónapban, és a zuhanásnak még nincs vége - derül ki a Napi Gazdaság összeállításából. Ingatlanközvetítők szerint most érdemes olyan szántókat és telkeket vásárolni, amelyeket mélyen áron alul kínálnak, egyes balatoni településeken negyedével csökkent az ár.
Vágólapra másolva!

Egyre több, belvízzel elöntött ingatlan kerül a piacra, a gazdák a jelenleg is használhatatlan földektől azért szeretnének megválni, mert hasznot nem hajtottak, viszont a hiteleiket fizetniük kell valamiből - írja csütörtöki számában a Napi Gazdaság.

Az írás szerint az eladó földek és ingatlanok miatt a belvízzel leginkább sújtott településeken 35-40 százalékkal estek az árak, és az elemzők szerint az árzuhanás még nem állt meg. A legnagyobb károk a Nyírségben, Borsodban és Dél-Magyarországon keletkeztek, de a nyugat-balatoni régióban és a Duna mentén is kritikus a helyzet. Szigetközben például az elmúlt hetekben csaknem a duplájára nőtt az eladó ingatlanok száma.

A Balaton kiöntése miatt drasztikusan csökkentek az ingatlanárak Balatonfenyves és Balatonmáriafürdő térségében is. A helyi ingatlanközvetítők 20-25 százalékos áresésről beszélnek, főként a veszélyeztetett vízparti ingatlanok esetén. A kínálatban számos olyan nyaraló, illetve villa van, amely a közelmúltban épült, és a terület feltöltésével megmenthető lenne a belvíztől.

A Sajó és a Hernád mentén mintegy 40 százalékkal lehet olcsóbban vásárolni, és közvetítők szerint van is miből válogatni, ugyanis megháromszorozódott az eladó ingatlanok száma. Az árterületeken lévő házakból, tanyákból és ipari ingatlanokból menekülnek a tulajdonosok, mert forrás híján helyreállítási költségeiket sem tudják finanszírozni.

A Napi Gazdaság által megkérdezett ingatlanközvetítők szerint már most érdemes olyan területeket, szántókat és telkeket vásárolni, amelyeket mélyen áron alul kínálnak.