Magánéleti okok miatt távozik a német központi bank elnöke

Deutsce Bundesbank, Federal Bank, Axel Weber elnök
Vágólapra másolva!
Távozik a német központi bank szerepét betöltő Bundesbank éléről április 30-val Axel Weber, akit eddig a legesélyesebb jelöltként tartottak számon az Európai Központi Bank (EKB) novemberben megüresedő székére is - derült ki pénteken Berlinben, miután Weber egyeztetett Angela Merkel német kancellárral. Weber távozásáról már szerdán hírt közölt a Reuters, akkor azt írta a lap, hogy 2012-ben nem indul újra a Bundesbank vezetői posztjáért, és ezzel az EKB elnöki székéért folytatott versenyből is kiírta magát.
Vágólapra másolva!

Távozik a Bundesbank, a német szövetségi bank éléről Axel Weber - jelentette be pénteken a német kormányfő szóvivője, Steffen Seibert azt követően, hogy pénteken találkozott Angela Merkel kancellár, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter és a jegybankelnök. A szóvivő elmondta, hogy Weber "magánjellegű okok miatt távozik". Utódát a jövő héten jelentik be.

Még mielőtt hivatalos források is megerősítették volna mindezt, Angela Merkel és az euró hatalmas arculcsapásaként értékelték már csütörtökön vezető német lapok Axel Weber távozását a Bundesbank éléről, és így az EKB-székért folytatott versenyből való kiszállását. "Micsoda csapás. A kancellárnak. Az eurónak" - értékelte a legnagyobb példányszámú német lap, a Bild Axel Weber döntését, mely szerint még idén lemond a Bundesbank éléről. A jegybankárt a legesélyesebb jelöltként tartották számon az Európai Központi Bank következő elnökségére, és ezért Angela Merkel kancellár is nagy erővel lobbizott.

Németország számára azért lehet kellemetlen a jelenlegi helyzet, mert az európai adósságválság idején a bajba jutott államok mentőcsomagjaiból oroszlánrészt vállalt, s ezért cserébe a szigorú költségvetés elvét kívánja érvényesíteni. Az erről szóló, úgynevezett "versenyképességi paktumot" Németország márciusban szeretné elfogadtatni Európával, és a szigorú költségvetési politika támogatásának lett volna kulcsszereplője Weber az EKB élén, akit kemény pénzügyi szakembernek tartanak. (A versenyképességi paktumról itt, Orbán Viktor eurózónára vonatkozó véleményéről pedig itt olvashat.)

Csütörtökön azonban Merkel szóvivője azt közölte, Németország soha nem ragaszkodott ahhoz, hogy a következő EKB-elnök német legyen, és azt is tagadta Berlin már korábban, hogy politikai alkudozás húzódna meg a háttérben, amely szerint ha lemondanak Weberről, akkor a többi eurózóna-tagállam belemegy a németek által javasolt versenyképességi paktum elfogadásába.

A Bundesbank elnöki székére az egyik legesélyesebb jelöltként emlegetik a májusban létrehozott 750 milliárdos mentőalap, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) német igazgatóját, Klaus Reglinget, akinek azonban nincsenek jegybanki tapasztalatai, a másik esélyes pedig Merkel gazdasági tanácsadója, Jens Weidmann, aki 1997 és 1999 között a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) dolgozott, majd a német kormány legfőbb gazdasági tanácsadó testületének tagja lett. Weidmann 2006-tól a Bundesbank monetáris politikáért és monetáris elemzésért felelős igazgatója, 2009-től pedig a kancellár legfőbb gazdaságpolitikai tanácsadója, a G8 és G20-csúcsok stratégiájának kidolgozója.

Hogy Weber kiesésével ezek után ki a legesélyesebb jelölt az EKB elnöki székére, az is kérdéses. A német bankár pálfordulásával jelentősen javultak az esélyei az olasz jegybankelnöknek, Mario Draghinak - akinek elnöki székbe juttatásáért az olaszok mindent meg is tesznek - az esélyesek között emlegetik a finn központi bank elnökét, Erkki Liikanent, a ciprusi jegybank elnökét, Athanasios Orphanidest, illetve a luxemburgi jegybankárt, Yves Merschet, aki múlt tavasszal alig maradt alul az alelnöki székért folytatott versenyben Vitor Constancióval szemben. Egyes vélemények szerint szóba jöhet a holland jegybankelnök, Nout Wellink is.

A jelenlegi EKB-elnök, Jean-Claude Trichet elnöki megbizatása október 30-án jár le, az eurózóna-tagországok vezetőinek nyárig kell megegyezniük a személyéről. A következő EKB-elnök személyére a németektől és a franciáktól várják a javaslatot legkésőbb a következő uniós csúcsig, március 24-25-ig. A Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azonban azt írta, hogy Sarkozy és Merkel egyelőre még nem egyeztetett arról, kit szeretne a két ország az EKB elnöki székéban látni.