Homályos az idén várható hiány a piac szemében

Vágólapra másolva!
Erősen megosztott a piac az idei hiány számítása miatt azért, mert nem lehet tudni az államhoz kerülő nyugdíjvagyon hasznosítási módját, a strukturális reformok mikéntjét, illetve ezeknek az idei hiányra gyakorolt hatását. A Reuters piaci felmérése szerint több intézmény azt várja, hogy 5 százalékos többlet lesz, mások a célul kitűzött 3 százalék körüli hiánnyal kalkulálnak.
Vágólapra másolva!

A Reuters havonta elvégzett piaci körkérdése szerint az elemzők átlagosan 0,6 százalékos magyar államháztartási hiányt várnak az uniós elszámolás szerint, de az adat félrevezető, mivel a piac megosztottsága miatt alakult így.

A 24 megkérdezett elemzőből 19-en válaszoltak arra a kérdésre, hogy mekkora államháztartási hiányt várnak idénre, s közülük 6-an is úgy vélték, hogy többlettel fog zárni a magyar költségvetés, s volt olyan, aki szerint ez a többlet akár 5,5 százalék is lehet. A többség 2,8-3 százalékos hiánnyal kalkulált, s csak egy elemző volt, aki szerint nem fog sikerülni tartani a 3 százalékos hiánycélt, ő 1 tizedszázalékkal a cél fölötti deficitet vár.

A hiány mértéke körüli bizonytalanság oka, hogy nem ismerni egyelőre a februárra ígért strukturális reformok mértékét és minőségét, illetve az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők vagyonának felhasználási módját. "A kilátások továbbra is nagyban a február végén, március elején várható strukturálisreform-bejelentéstől függenek" - vélték a CIB Bank elemzői.

"A strukturális hiány 5 százalék vagy több is lehet, s úgy döntöttünk, mi erre koncentrálunk, mivel ez a fő probléma, miközben az ESA 95 (az uniós elszámolás - a szerk.) szerinti hiányt nehéz lenne meghatározni" - mondta Neil Shearing, a Capital Economics elemzője, aki nem is vállalkozott arra, hogy megbecsülje az idei hiányt.

A kormány úgy döntött, hogy a nyugdíjvagyon kezelésére létrehozza a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot. Az elkülönített alap ugyan nem része a központi költségvetésnek, de mint minden elkülönített állami alap (például a nyugdíjalap vagy az egészségügyi alap), beszámíthat az uniós hiányszámba.

A beszámítás módját még nem döntötte el az Unió. Amennyiben az átlépők vagyonát be kell számítani az idei költségvetésbe, úgy valóban nagy többlet alakulhat ki, amennyiben a vagyont egyáltalán nem lehet beszámítani, úgy a vártnál jóval nagyobb lehet a hiány (a jelenleg a költségvetésben szereplő 434 milliárd forint ekkor hirtelen kiesne). De gondolkodhat az Unió a kettő közti megoldásban is, például a kormány szándékai szerint a 434 milliárdot beszámítja, a többit nem, vagy akár több évre lebontva is elszámolhatja.