A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint

Vágólapra másolva!
Az államhoz kerülő nyugdíjvagyonból 1500 milliárd forintnyi állampapírt bevon az állam, ami 5,5 százalékpontos adósságcsökkentést jelent - mondta az ÁKK vezérigazgató-helyettese.
Vágólapra másolva!

Nagyjából 1500 milliárd forintnyi magyar állampapírt von be a magyar állam a beérkező nyugdíjvagyonból, ennyivel rögtön csökken az államadósság - mondta a Bloombergnek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese, Búzás László. A vagyonelemeket májustól kapja meg az ÁKK, Búzás szerint a kötvények bevonásával 5,5 százalékponttal csökken majd a jelenleg 80 százalékos adósságráta.

Magyarország a kelet-európai régió legeladósodottabb állama, adósságának besorolása egy osztályzatra van a bóvlikategóriától mind a három nagy hitelminősítőnél, mégpedig negatív kilátással (Moody's, Standard & Poor's, Fitch). Búzás szerint a Fitch jó eséllyel nem nyúl az idén a magyar besoroláshoz, és hasonló a helyzet a Moody's esetében is.

A magánnyugdíjpénztárak vagyona 3000 milliárd forintra tehető, és mivel a pénztártagoknak mindössze 3 százaléka nyilatkozott arról, hogy a magánrendszerben marad, így ennek döntő többsége az államhoz kerül majd. A vagyon nagy része állampapírban van, de vannak befektetések magyar és nemzetközi részvényekben is. Búzás elmondta: az ÁKK úgy fogja eladni ezeket a részvényeket, hogy az értékesítés ne okozzon piaic zavart, és mivel a papírok egyelőre a kasszáknál vannak, az ÁKK-nak még nincs végleges terve az eladásra.

Orbán Viktor miniszterelnök először tavaly decemberben mondta azt, hogy a kormány már 2011 első felében jelentősen csökkenti az államadósságot, de részletekbe ekkor még nem bocsátkozott. A jegybank legfrissebb adatai szerint az államháztartás névértéken számított bruttó konszolidált adóssága a bruttó hazai termék (GDP) 80,1 százaléka volt 2010 végén.