Hírszerző: Rögzítené a svájci frank árfolyamát a kormány

Svájci frank, chf, valuta, pénzérme, pénz
Vágólapra másolva!
A svájci frank árfolyamát a ciklus végéig 190 forint környékén rögzítené a kormány, hogy mentse a még fizetőképes svájcifrank-hiteleseket az árfolyamkilengésektől. A rögzített és a tényleges árfolyam különbségéből egy új hitel gyűlne össze, amit később vissza kell majd fizetni - írja név nélkül nyilatkozó banki forrásokra hivatkozva a Hírszerző.hu. A Bankszövetség egyelőre nem hallott az elképzelésről.
Vágólapra másolva!

A svájci frankban eladósodott devizahitelesek törlesztőrészleténél figyelembe vett árfolyamot a ciklus végéig 190 forint környékén rögzítené a kormány - írja kedden névtelen banki forrásokra hivatkozva a Hírszerző.hu internetes portál.

Az ügyfelek számára ez azt jelentené, hogy három és fél éven keresztül nem menne a rögzített árfolyam fölé a törlesztési árfolyam, tehát, ha a svájci frank árfolyama 190 forint fölé kerülne, akkor is legfeljebb 190 forintos árfolyamon törlesztenének. Jelenleg 210 forint környékén van a frank árfolyama, így az "árfolyamrögzítés" egy tízmillió forintos, 15 éves futamidejű hitel törlesztésénél havi 13 ezer forintos könnyítést jelent (az aktuális árfolyamról itt olvashat).

Az adósoknak a három és fél év leteltével meg kell fizetniük a mentőövet, ugyanis a rögzített és a tényleges árfolyam különbségéből egy új hitel gyűlik össze. Ezt a bank hitelezné nekik, "viszonylag alacsony kamattal". Elképzelhető azonban az a megoldás is, hogy például csak a futamidő végén kell majd törleszteniük - írja a portál.

Ez a megoldás a még fizetőképes, jelenleg is törlesztő devizahiteleseken segítene (közülük is csak a svájci frankhiteleseken, a devizahitelesek 90 százalékán). Arra a több mint 100 ezer családra azonban, amelyeket most a kilakoltatási moratórium véd attól, hogy utcára kerüljenek, a kormánynak más megoldást kell majd találnia (a formálódó tervekről itt olvashat).

A portál szerint a bankoknak az árfolyam-különbözet három és fél évig tartó finanszírozása komoly likviditási problémákat okozhat. A Hírszerző.hu értesülései szerint a bankok is kapnának segítséget, a kormány ugyanis megvédené őket attól, hogy a svájci frank további erősödése miatt túlságosan nagyra nyíljon az olló a rögzített árfolyam és a piaci árfolyam között.

A Bankszövetséget még nem keresték

A Bankszövetség semmilyen szakértői anyagot nem kapott, így nem is egyeztetett a sajtóban megjelent, a frankhiteleseket segítő, a svájci frank törlesztési árfolyamát befagyasztó esetleges kormányzati elképzelésekről - mondta Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója az MTI-nek kedden.