Bod Péter Ákos: Jobb a csúszás, mint a kiérleletlen reformintézkedés

Vágólapra másolva!
A célokkal mindenki egyetért, a csalódást a célokhoz vezető út hiánya okozhatja a befektetőkben - így reagált a tegnap kormányzati reformcsomagra Petschning Mária Zita közgazdász, a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában kedd este. Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, a műsor másik vendége szerint a csomagban vannak megszorítások is, bármennyire nem szereti ezt a kifejezést a politika. Ugyanakkor a konkrétumok hiányáról azt mondta: három- öthónapos csúszásról van csupán szó, és még mindig jobb ez, mintha kiérleletlen bejelentésekkel állt volna elő a kormányzat.
Vágólapra másolva!

Petsching Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa szerint a piac azért csalódott, mert jóval kevesebb konkrétum derült ki, mint amire előzetesen számítottak, tehát hiába bizalomkeltőek a kormány által kitűzött célok, az oda vezető útról egyelőre nem sokat tudni. Bod Péter Ákos, egykori MNB-elnök szerint ez azonban annyira nem nagy próbléma, hiszen ezeknek a nagy rendszereknek az átalakításához idő kell.

"Vannak konkrétumok, de az biztos, hogy néhány intézkedésnél későbbi határidők vannak megjelölve. Ezt részben elfogadhatónak tartom, hiszen a MÁV átalakítása húsz éve húzódó ügy és nyilván időt igényel. Vagy ha valaki hozzá akar nyúlni a nyugdíjrendszerhez, a rokkantsági nyugdíjas ellátáshoz, azt nem lehet csak úgy elővenni" - reagált Bod Péter Ákos. A professzor ugyanakkar elismerte, hogy néhány intézkedést már korábban meg lehetett volna hozni, hogy ha a kormányzat tavaly nyáron előre látja, nem lehet arra számítani, hogy a gazdasági növekedés majd megoldja a problémákat. "Látszik, hogy erről nincsen szó - a növekedésünk pozitív szám, de nem fenomenális" - mondta Bod Péter Ákos.

A Corvinus oktatója azt is elmondta, hogy a most bejelentett intézkedésekben van megszorítás is - bár ezt a szót nem szeretik a politikusok. "Olyan is van benne, ami nagyon fájni fog, személyesen is, most szóba hozom: a felsőoktatás úgy szerepel a bejelentésben, mint aminek hozzá kell járulnia az államadósság csökkentéséhez. Ezt nem tudom másként értelmezni, mint hogy pénzt akarnak kivenni az oktatási rendszerből. Nem lesz könnyű" - hangzott el az interjúban.

Az államadósság-csökkentésről Petsching Mária Zita elmondta, hogy "itt egy óriási fordulat van az egy évvel ezelőtti Fidesz-beszédhez és a kormányzati megnyilvánulásokhoz képest", mivel korábban arról volt szó, hogy nagyon erőteljes adócsökkentésekkel felpörgetik a gazdaságot, a kiszámítható gazdaságpolitika lehetővé teszi a foglalkoztatás bővítését, a növekedést, és ez teremti meg az egyensúlyt. Most pedig ennek az ellenkezőjét láthatjuk: az elsődleges szempont lett a deficitcsökkentés, az adósságcsökkentés, az egyensúlyteremtés - és majd ezektől várnak nagyobb növekedést. Bod Péter Ákos is pozitívnak tartja, hogy győzött a realitás a kormány gazdaságpolitikájában. Szerinte egyébként a tízszázalékos nyereségadó túl alacsony lenne, és annak kiterjesztése minden vállalkozásra szintén elhibázott lenne egy olyan időszakban, amikor a központi költségvetésnek szüksége van a bevételekre, és ezért óriási adóterhelést vetnek ki az egyes szektorokra.

Vannak olyanok is a bejelentett intézkedések között, amelyek bár logikusak, de fájnak, például az, hogy ne legyen olyan könnyű korengedményesen nyugdíjba menni, holott bizonyos pályákra - rendvédelmi szervekhez - ennek tudatában mentek a munkavállalók. A pénzpiac ugyanakkor nagyon nem ugrott meg a hírekre - kell várni egy-két napot, amíg a londoni elemzők elvégzik a bejelentések analízisét - fűzte hozzá Bod Péter Ákos, aki szerint a makroszámokkal rendben vannak, "a tartalma lesz majd nagyon izgalmas."

"Lehet kritizálni, hogy miért nem kaptunk világosabb bejelentést. De még mindig jobb ez, mintha valamit eldöntenének és az nem lenne kivitatva. Láttunk egy-két intézkedést, ami derült égből jött elő az elmúlt időszakban - ez egy fokkal jobb. Még jobb lett volna, ha már az idei költségvetésben beépült volna az intézkedések legalább egy része. Ez egy három- öthónapos csúszás, isten kegyelméből be lehet hozni, ha keményen dolgoznak" - mondta Bod Péter Ákos.