Budapest Bank: Havi 60 ezer forintot tennének félre az átlagbér felett keresők

Vágólapra másolva!
Egyértelműen növekedett azoknak az aránya, akik fontosnak tartják, hogy megtakarítsanak - derült ki a Budapest Bank kutatásából. Az átlagbér felett keresők többsége jól járt az új adórendszerrel és átlagosan havi 11 ezer forinttal többet tennének félre, mint eddig.
Vágólapra másolva!

A Budapest Bank kutatása szerint az átlagbér felett keresők körében javult a megtakarítási hajlandóság. A pénzügyi intézmény közleménye szerint azért a bruttó 200 ezer forint fölötti jövedelemmel rendelkezőket kérdezték, mert elsősorban "ők azok, akiknek az adóváltozások következtében nőtt a jövedelme".

A kutatásból az is kiderült, hogy a megkérdezettek 74 százaléka most fontosabbnak tartja, hogy legyen megtakarítása, mint 5 évvel ezelőtt, 61 százalék pedig többet tervez félretenni 2011-ben, mint korábban. A kutatásban résztvevők idén havi 60 ezer forintot szeretnének megtakarítani, ami 11 ezer forinttal több, mint eddig. 94 százalékuk havi rendszerességgel tenne félre, és kétharmaduk legkésőbb márciustól kezdené a gyűjtögetést.

Az szja-változások hatására a megkérdezettek 65 százalékának nőtt a jövedelme a kutatás szerint. A jövedelem-növekményről beszámolók jellemzően részben vagy egészében megtakarítják a keletkező többletet (38 százalék), míg közel harmaduk (30 százalék) azt a havi kiadások (rezsi, egyéb fix költségek) fedezésére fordítja. 13 százalékuk tervezi, hogy a plusz bevételből előtörleszti vagy teljes egészében kiváltja meglévő hitelét, míg tizedük még nem döntötte el, hogy elkölti vagy feléli-e a többletforintokat.

A kutatás szerint a jövedelem-növekményről beszámolók elsősorban biztonsági tartalék képzésére, lakás- és nyugdíjcélra, illetve családtagok támogatására kívánnak félretenni. A megtakarítási formák népszerűségét vizsgálva kiderült, hogy még mindig a lekötött betét a legnépszerűbb (67 százalék), ezt követi az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás (45 százalék) és a befektetési alapok (43 százalék).