Elégedetlen Magyarországgal, és jogi lépésekkel fenyeget az EKB

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) "nagyon elégedetlen" a magyar jegybanktörvény módosításával, és ha nem rendeződik az ügy, az Európai Bizottság akár még jogi lépéseket is tehet - nyilatkozta Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke.
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a Reuters tudósítása szerint csütörtökön figyelmeztette a magyar kormányt, hogy tartsa tiszteletben a magyar jegybank függetlenségét.

"Nagyon elégedetlenek voltunk azzal az állásponttal, amelyet a magyar kormány képviselt a jegybanktörvény módosítása során" - fogalmazott Trichet az EKB szokásos havi sajtótájékoztatóján. "Meg kell vizsgálnunk a helyzetet, és ennek fényében döntünk a következő lépésekről. Nem zárok ki semmilyen lehetőséget, azt sem, hogy az Európai Bizottság jogi lépéseket tesz" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ha így történik, az nem az EKB döntése lesz.

Már decemberben is szólt az EKB

Az Európai Központi Bank már korábban is jelezte, hogy nem ért egyet a magyar kormány és a parlament Magyar Nemzeti Bankot érintő döntéseivel. Az európai jegybank decemberben levélben azt közölte, aggályokat vet fel, hogy a magyar jegybank elnöke elveszíti javaslattételi jogát a monetáris tanács tagjai egy részének kinevezésére, mert más intézkedésekkel együttesen ez "akként tekinthető, hogy a kormány megpróbálja az MNB elnökét feladatai ellátásában befolyásolni". Az uniós pénzintézet a magyar jegybanktörvény azon módosítását is kifogásolta, amely megemeli a felügyelőbizottság tagjainak fizetését.

A parlament februárban fogadta el a jegybanktörvény - EKB által kifogásolt - módosítását, amely szerint a a gazdasági bizottság jelölheti a monetáris tanács tagjait. (Korábban a testület négy külső tagja közül kettőt a miniszterelnök, kettőt az MNB elnöke jelölhetett, a kinevezési jog a köztársasági elnököt illette meg.) A jelenlegi tanácstagok közül a jegybankelnök Simor András, valamint a két alelnök, Király Júlia és Karvalits Ferenc megbízatása 2013-ban jár le, a négy külsős tag - Bánfi Tamás, Bihari Péter, Csáki Csaba, Neményi Judit - mandátuma február 28-ig volt érvényben. Emiatt napokig döntésképtelen a tanács, mert a jegybanktörvény előírja, hogy legalább öt tagnak kell lennie a testületben. Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke február végén közölte, "butaság", hogy a tanács hiánya rossz üzenetet közvetítene a piacnak.

Az NGM szerint indokolatlanok voltak a kamatemelések

A kormány, pontosabban a Nemzetgazdasági Minisztérium többször is jelezte az utóbbi hónapokban, hogy elégedetlen a monetáris tanács döntéseivel. Először a jegybank decemberi kamatemelése után bírálta a monetáris szigorítást a szaktárca, a januári emelést követően pedig azt közölte a minisztérium, hogy szakmailag semmi sem indokolta az alapkamat hat százalékra való növelését. A szaktárca úgy vélte, a jegybank döntése szembemegy a kormány gazdaságpolitikájával, mert a beruházási források kamatszintjének emelkedése fékezi a növekedést és a foglalkoztatás bővülését.