Megszavazta a parlament a monetáris tanács két új tagját

Vágólapra másolva!
A parlament hétfői ülésén elfogadta a monetáris tanács két új tagjának kinevezését. A kormánypártok mellett a Jobbik is támogatta a jelölteket. Összesen négy új tanácstagot választanak, a jelenlegi két tag beválasztása azért is volt fontos, hogy a testület működőképes maradjon.
Vágólapra másolva!

Megválasztotta az Országgyűlés Bártfai-Mager Andreát és Gerhardt Ferencet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának tagjává hétfőn, március 21-i hatállyal, hat évre. A testület további két tagjának jelöléséről később döntenek.

Bártfai-Mager Andreát 292 igen szavazattal, 37 ellenében választotta meg a képviselőház, Gerhardt Ferenc 300 támogató voksot kapott, 40 nemmel szemben. A kormánypárti képviselők mellett a Jobbik-frakció nagy része is igennel szavazott, a szocialisták nemmel, az LMP pedig távol maradt a szavazástól. A monetáris tanács új tagjai ezután letették esküjüket.

A jelöltekre a parlament gazdasági és informatikai bizottsága tett javaslatot. Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke kezdeményezte, hogy az új tanácstagokat március 21-i hatállyal válasszék meg, hogy legyen idő az összeférhetetlenségek megszüntetésére.

A monetáris tanács február vége óta működésképtelen, mert négy korábbi tag mandátuma lejárt. Mivel a négy megüresedett helyből csak kettőt töltenek be most, a monetáris tanácsban meglévő erőviszonyok nem borulnak fel, továbbra is többségben lesznek az eddigi monetáris politikát alakító jegybankárok, vagyis a kormány és a jegybank monetáris felfogásában meglévő konfliktus egyelőre fennmarad.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Gerhardt Ferenc és Bártfai-Mager Andrea

Mindkét új tag dolgozott korábban a jegybankban. Bártfai-Mager Andrea 2001-től az MNB bankfőosztályát, majd 2006-tól előbb főosztályvezetői, később igazgató-helyettesi beosztással a pénzügyi stabilitási szakterületet vezette. 2007 és 2010 között a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsának tagja volt. Jelenleg a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatója.

Gerhardt Ferenc, a Magyar Fejlesztési Bank jelenlegi vezérigazgató-helyettese 2005 és 2007 között az MNB banküzemi szakterületének vezetője volt. Fél évig a jegybank alelnöki teendőit is ellátta. Korábban több magyarországi pénzintézetnél is dolgozott.

A parlament február 21-én döntött arról, hogy a jövőben az Országgyűlés választhatja meg a monetáris tanács külsős tagjait, akik közül korábban kettőt a miniszterelnök, kettőt az MNB elnöke jelölhetett, a kinevezési jog a köztársasági elnököt illette meg.