KSH: Egy év alatt közel duplájára nőtt a krumpli ára

Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint hatalmas mértékben nőttek a mezőgazdasági árak egy év alatt. 2011 januárjában közel 40 százalékkal voltak magasabbak a termelői árak, mint egy évvel korábban. Az élő állatok és állati termékek ára átlagosan 10,5 százalékkal emelkedett, a növényi termékek árrobbanása viszont a 60 százalékot közelítette.
Vágólapra másolva!

A növényi termékek ára 2010 januárjáról 2011 januárjára 57,6 százalékkal növekedett átlagosan, míg az élő állatok és állati termékek ára 10,5 százalékkal. A hazai agrártermékek ára így összességében átlagosan 39,6 százalékkal növekedett.

A KSH adatai szerint a gabonafélék termelői ára 78,2 százalékkal volt magasabb, mint tavaly januárban, míg az iparnövényeké 34,9, ezen belül az olajnövényeké 67,9 százalékkal. A burgonya termelői ára 88,3 százalékkal nőtt, vagyis majdnem megduplázódott, míg a zöldségféléké 17,4 százalékkal, a gyümölcsöké pedig 55,5 százalékkal emelkedett.

Az állati termékek ára 16,6 százalékkal nőtt, ezen belül a tej ára 21,6 százalékkal. Csökkent viszont a tojás termelői ára 2,3 százalékkal.

Tavaly nyáron évtizedek óta nem látott mértékben drágult a búza, amelyben nagy része van az időjárás miatt visszaeső oroszországi termelésnek, illetve az áremelkedésre játszó spekulánsok tevékenységének.

Bár az állati termékek ára a növényekéhez képest kisebb mértékben emelkedett, a drágulás a hústermékeket is érinti, ami az [origo] korábbi cikke szerint leginkább a közétkeztetést sújthatja. A cukoripart sem hagyja érintetlenül a mezőgazdasági árrobbanás, amelyet az állam és az Európai Unió is kezelni kíván.

A mezőgazdasági termelői árak januári 39,6 százalékkal való növekedése várhatóan hatással lesz az élelmiszerek árának emelkedésére is, ez pedig kézzel fogható inflációs nyomást jelent majd - mondta Barta György, a CIB Bank vezető elemzője az MTI-nek. Az elemző szerint az élelmiszerek áremelkedése attól függ majd, hogy a gazdálkodók a termelői árak növekedését milyen mértékben tudják majd érvényesíteni a feldolgozóknál. Így a termelői árak növekedése nem jelenik majd meg egy az egyben az élelmiszerek árában - vélte.