Húszmilliárd dolláros mentőcsomagot kapott Bahrein és Omán

Vágólapra másolva!
Az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsa 10-10 milliárd dollárt szavazott meg Bahreinnek és Ománnak.
Vágólapra másolva!

Húszmilliárd dolláros mentőcsomaggal támogatják az öböl menti országok a politikai válsággal sújtott Bahreint és Ománt - közölték az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsa (GCC) tagországainak külügyminiszterei csütörtöki megbeszélésüket követően.

A megállapodás értelmében mindkét állam 10 éven át összesen 10 milliárd dollár értékben kap támogatást lakóingatlanok és infrastruktúrájuk fejlesztésére. A munkahelyteremtést elősegítő csomag felhasználásának feltételeiről a két ország közösen dönt a következő két hét során.

Az elmúlt hónapokban több arab országban is tüntetések robbantak ki a magas munkanélküliség és a szerény gazdasági kilátások miatt. Pénteken Kuvaitban, Bahreinben és Szaúd-Arábiában is terveznek tüntetéseket tartani.

Az egyre terjedő tüntetések hatására több állam is gazdaságpolitikai változásokat ígért. Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is több milliárd dollár elköltését ígérték a szegényebb néprétegek életkörülményeinek javítása érdekében.

John Sfakianikis, a Banque Saudi Fransi vezető közgazdásza szerint a GCC országainak támogatása "óriási elkötelezettséget bizonyít" Omán és Bahrein támogatására. "Nem gondolom, hogy ezzel csupán munkahelyeket teremtenének, óriási önbizalmat adhat az egész GCC-nek" - tette hozzá.