Hétfőn érkezhetnek új tagok a monetáris tanácsba

Vágólapra másolva!
Két héttel ezelőtti forgatókönyvnek megfelelően tölthetik fel a jegybank legfőbb döntéshozó testületét.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem tudni, hogy kik töltik be a jövőben a monetáris tanács két üres helyét, a parlament napirendje szerint csak annyi biztos, hogy az új jegybankárokról hétfőn dönthetnek a képviselők.

A tagokra a gazdasági bizottság tehet javaslatot, ám arról azonban nincs információ, hogy a testület mikor ül össze. (A parlament honlapja szerint a testület pénteken nem tart ülést.) Ez arra utal, hogy a két héttel ezelőtti menetrendet fogják követni a képviselők.

A fideszes Rogán Antal vezette gazdasági bizottság március 7-én hétfőn két tagot jelölt a korábbi tagok távozása miatt február óta működésképtelen monetáris tanácsba. A parlament még aznap elfogadta az új tagokat, Bártfai-Mager Andreát és Gerhardt Ferencet, akik Járai Zsigmond MNB-elnöksége idején a jegybanknál dolgoztak.

Rogán Antal a gazdasági bizottság ülésén, március 7-én azt mondta: A két fő megválasztása is biztosítja a monetáris tanács működőképességét, a további két tag jelölésére még a hónap hátralévő részében visszatérnek. A politikus a két jelöltről annyit mondott: Rendelkeznek jegybanki múlttal, hiszen voltak munkatársai a Magyar Nemzeti Banknak, alkalmasak arra, hogy a monetáris tanács tagjai legyenek.