Világgazdaság: Elküldik a külgazdasági diplomaták nagy részét

Vágólapra másolva!
A magyar gazdasági országimázs alakítását ellátó kiküldött szakemberek több mint felét lecseréli a Nemzetgazdasági Minisztérium - tudta meg a Világgazdaság. A külgazdasági diplomatákra kevesebb pénz jut az idén, ezért létszámcsökkentés várható, ugyanakkor újabb állomáshelyeket is nyit a szaktárca.
Vágólapra másolva!

A külgazdasági attasék 58 százalékát lecserélik, de a tárca szerint szó sincs kampányszerű váltásról - olvasható a Világgazdaságban. A lap pénteki számában arról írt, hogy kevesebb pénz jut az idén a hálózatra, ezért létszámcsökkentés lesz, de bezárásokat nem terveznek. Ugyanakkor új városokban nyitnak irodákat, igazodva az igényekhez.

Jelenleg 78 állomáshelyen dolgozik magyar külgazdasági szakdiplomata, a jövőben vélhetően az állomáshelyek száma bővül. Ugyanis lesznek új állomáshelyek Abu-Dzabiban, Csungkingben, Rijádban, Sao Paulóban és Pretoriában - tudta meg a lap a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Bezárni nem akarnak állomáshelyeket, de racionalizálásra készülnek. Ezt részben a világgazdasági változások, a hangsúlyeltolódások indokolják. De a takarékossági kényszer is, ugyanis a költségvetési források apadtak, és elkerülhetetlen a hálózat létszámcsökkentése. Ezt igyekeznek bezárások nélkül, esetleges átcsoportosításokkal megoldani. A posztjukról hazahívott szakembereknek a tárca nem ajánl automatikusan munkát, maguknak kell állást találniuk.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy a váltásra néhány állomáshelyen már áprilistól számítani lehet, de a legtöbb helyen augusztus 1-jén várhatóa a váltás.