A bogaras Mr. Árszakértő és a vidéki felzárkóztató - az új jegybankárok portréi

Vágólapra másolva!
A monetáris tanács egyik - hétfőn megválasztott - tagja Magyarország egyik legjobb inflációs szakértője, aki jelenleg Simor András tanácsadója, ezt megelőzően  pedig a korábbi jegybankelnökök - Járai Zsigmond és Surányi György - mellett is dolgozott. A másik új tag közel negyven éve tanít a miskolci egyetemen, és a regionális gazdaságtan szakértője. Tudja meg, kik lettek a Magyar Nemzeti Bank egyik legfontosabb döntéshozó testületének tagjai!
Vágólapra másolva!

A parlament a pénteken meghirdetett napirendnek megfelelően hétfőn megválasztotta a jegybank monetáris tanácsának két új tagját, Cinkotai Jánost és Kocziszky Györgyöt, akiket a gazdasági bizottság jelölt a posztra.

Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes vezetője a testület ülésén azt mondta, hogy a hétfőn és két héttel ezelőtt megválasztott jegybankárokkal sokszínűbbé válik majd a monetáris tanács. A politikus azt is közölte: Cinkotai az inflációs előrejelzés elismert szakértője, a másik nem elméleti oldalról tud hozzátenni a döntésekhez, az előző két jelölt - Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc - pedig a kereskedelmi banki világot, a banküzemtant ismeri, és a pénzügyi stabilitási szakterületen is otthonosan mozog. (A monetáris tanács két héttel ezelőtt megválasztott tagjairól itt olvashat részletesen.)

Cinkotai, az inflációs tippmester

Cinkotai jóval ismertebb a jegybankban korábban már dolgozott, illetve most is ott dolgozó forrásaink előtt, mint az egyetemi katedráról az MNB-be érkező Kocziszky György. Cinkotait Magyarország egyik legjobb inflációs szakértőjének tartják. Él róla egy történet, miszerint Simor András jegybankelnök 2007 tavaszán történt megválasztása után nem sokkal felkereste Cinkotait, mert látta, hogy rövid távra szinte mindig jobb előrejelzést adott Cinkotai az inflációra vonatkozóan, mint a jegybank több szakértőből álló stábja. Ezt egy másik forrásunk annyiban finomította, hogy Cinkotai valóban rövid távú inflációs előrejelzésekben majdhogynem verhetetlen, de az MNB a monetáris politika számára releváns időhorizontra, a másfél-két év múlva várható inflációra reagál döntéseiben, ahogyan forrásunk fogalmazott, "ez már egészen más pálya", mint az egyéves intervallum. Cinkotai adott év januárjában-februárjában szokott előállni a saját adott évi átlagos inflációra vonatkozó prognózisával, de hogy mi lesz az év végén, különösképpen rá következő év közepén vagy végén, abban a kérdésben már nem mozog olyan otthonosan a monetáris tanács új tagja - állította egybehangzóan két, a monetáris politika világában jártas - neve elhallgatását kérő - szakember.

A jegybanknál magas pozíciót betöltött forrásunk szerint kicsit bogaras személy Cinkotai, az árfolyamatokról saját teóriái vannak, azokat pedig sokszor ismételgeti a mániákus infláció-előrejelzőként elkönyvelt új monetáristanács-tag. Nemcsak Simor fogadta fel tanácsadónak Cinkotait, Surányi György és Járai Zsigmond is számított Cinkotai szakértelmére. A rendszerváltásig az árhivatalban dolgozó Cinkotai 1989 óta a miniszterelnökség és a jegybank között ingadozott, mindig szakértőként vették igénybe szolgálatait. Egy az MNB-nél hosszú éveket eltöltött forrásunk szerint a Medgyessy Péter vezette kormány idején, Kiss Elemér kancelláriaminiszter is tanácsadóként foglalkoztatta Cinkotait, akit egyszer elbocsátott, de rá három napra visszavette, mert az árak alakulására vonatkozó szakértelmét nem tudta nélkülözni az akkori kormány - említett egy másik, Cinkotaival kapcsolatos történetet egyik forrásunk.

Cinkotait nemcsak a rövid távú inflációs előrejelzésekben tartják jónak forrásaink, hanem másik nagy erényének azt tartják, hogy az árszabályozási kérdésekben szinte egyedülálló tudása van. "Amikor egy kormány a közműszolgáltatások árainak meghatározását a saját hatáskörébe vonja - ahogyan az most a távhő hatósági áras szolgáltatássá minősítésével majdnem teljes körű lesz -, akkor Cinkotai az, aki tudja azt, hogy ilyenkor mi lesz a döntések következménye. Meg fogja mondani, hogy az érintett cégek által felhozott ellenérvek közül mi az, ami parasztvakítás, és mi az, ami valóban úgy van, ahogyan azt a társaságok állítják - mondta egyik forrásunk.

KDNP-s, dunaferres múltja van Kocziszkynek

Kocziszky György munkásságáról valamivel kevesebbet lehet tudni. Életrajza szerint a leendő jegybankár a budapesti Országos Gumiipari Vállalatnál szervezőmérnökként a hetvenes évek elején eltöltött két év kivételével mindig a Miskolcon lévő egyetemen dolgozott, ma már a Miskolci Egyetem dékánja. Kutatóként Kocziszky az európai integráció gazdaságtanával, az uniós gazdaságpolitikával, a regionális gazdaságtannal, valamint a növekedés- és fejlődéselméletekkel foglalkozott. A monetáris tanács új tagjait jelölő gazdasági bizottság fideszes elnöke, Rogán Antal azzal indokolta az egytemi oktató jelölését, hogy vidéki gazdaságpolitikai műhelyekben is kiváló szakemberek vannak, nem csak a fővárosban, most pedig Kocziszky személyében ilyen ember kerül be a monetáris tanácsba.

Az MTI hírarchívuma szerint Kocziszky még 2002-ben azt mondta, hogy a próbaszámítások két szélsőséges értéke szerint 15-30 év kell ahhoz, hogy a vásárlóerőt kifejező magyar GDP utolérje az uniós értéket; Nógrád, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megye esetében ez inkább egy emberöltőnyi időszak lesz. "Magyarország az elmúlt években EU-függővé vált, tekintve, hogy a külkereskedelem háromnegyede az unióba irányul, illetve onnan érkezik. Az uniós csatlakozás nélkül elveszne a piacok 75 százaléka" - mondta akkor Kocziszky György. Kocziszky 1994-ben politika területén is szerencsét próbált: a tizenhét évvel ezelőtti országgyűlési választásokon a KDNP dr. Surján László vezette országos listáján 39. volt. Az életrajzából nem derül ki, de Kocziszky György egyetemi munkássága mellett korábban tagja volt a Dunaferr igazgatóságának, ám a vasipari vállalat vezető testületéből 2001 februárjában visszahívták.

A gazdasági bizottság ülésén hétfőn - ellenzéki kérdésre válaszolva - Kocziszky beszélt arról, hogy öt évvel ezelőtt a Miskolci Egyetem szenátusa adományozta Járai Zsigmondnak a díszdoktori címet, és ő akkor dékán volt az egyetemen. Hozzátette, hogy a mostani jelöléséről nem egyeztetett a fideszes politikus Pelczné Gál Ildikóval, aki az egyetem egyik intézetét vezeti, ő pedig most is dékánként dolgozik.