Rogán: Cinkotai jelölését indokolni sem kell

Vágólapra másolva!
Az előzetes híreknek megfelelően Cinkotai Jánost, Simor András jegybankelnök tanácsadóját; és Kocziszky Györgyöt, a Miskolci Egyetem dékánját jelölte a monetáris tanácsba a fideszes Rogán Antal vezette gazdasági bizottság. A parlament még hétfőn elfogadhatja az új jegybankárok kinevezését, akikkel teljes lesz a testület létszáma. Rogán szerint a négy új taggal sokszínűvé válik a monetáris tanács.
Vágólapra másolva!

A jövő hétfői kamatdöntő ülésen hat tag vehet részt a héttagú monetáris tanácsban, és április 5-én válik teljessé a jegybank legfőbb döntéshozó testülete, ha hétfőn délután a parlamenti képviselők többsége is elfogadja a Fidesz által jelölt két új tagot.

A kormánypárt - ahogy arról az [origo] vasárnap beszámolt - Cinkotai Jánost és Kocziszky Györgyöt javasolja a monetáris tanácsba. Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke közölte, hogy megválasztása esetén Cinkotai március 22-től töltheti be a pozíciót, Kocziszky pedig április 5-től válhat a monetáris tanács tagjává. A gazdasági bizottság üléséről az MSZP és az LMP kivonult, a Fidesz-KDNP frakciószövetség tagjai és a Jobbik képviselői egyhangúlag támogatták a két jelöltet.

Cinkotai János jelölését szinte indokolni sem kell - mondta Rogán Antal, utalva arra, hogy az jelölt nagy szakértője az inflációnak. Kocziszky György jelölését azzal is magyarázta Rogán, hogy vidéki gazdaságpolitikai műhelyekben is kiváló szakemberek vannak, nem csak a fővárosban, most pedig Kocziszky személyében ilyen ember kerül be a monetáris tanácsba.

Cinkotai: a vízdíj 122-szeresére drágult a rendszerváltás óta

"Egy dolgot jól megtanultam életem során: az infláció elsősorban mindig a kisemberek kárára osztja újra a jövedelmeket, a jómódúak jobban tudnak a pénzromlásra reagálni" - mondta Cinkotai János, hozzátéve: ezért káros a magas infláció, ezt az álláspontot fogja képviselni a monetáris tanácsban. Kérdésre válaszolva kifejtette: ha az áram, gáz, távhő, víz árát, vagyis a rezsiköltségeket az állam a saját hatáskörében állapítja meg, akkor az éves inflációs ütem fél százalékponttal is mérsékelhető. Emlékezetes, hogy a kormány javaslatára a parlament a múlt héten tette hatósági árassá a távhőt, a többi rezsiköltségre már hatósági kontroll vonatkozik. Ezzel kapcsolatban Cinkotai felidézte azt, hogy amíg a rendszerváltás óta 2010-ig a fogyasztói árak átlagosan 13-szorosukra emelkedtek, addig az áram ára megharmincszorozódott, a földgázé negyvenszeresére nőtt, a víz 122-szeresére drágult, a csatornadíj pedig több mint 200-szorosára nőtt.

Kocziszky szakmai nézeteiről annyit említett, hogy a monetáris politika kiszámíthatóságát fontosnak tartja, és a felzárkózás, a konvergencia folyamataiban ásta be magát, mellette pedig a regionális gazdaságtan rejtelmeiben mélyült el. Az ellenzéki kérdésekre válaszolva kitért arra, hogy öt éve a Miskolci Egyetem szenátusa adományozta Járai Zsigmondnak a díszdoktori címet, és ő akkor dékán volt az egyetemen. Elmondta, hogy mostani jelöléséről nem egyeztetett a fideszes politikus Pelczné Gál Ildikóval, aki az egyetem egyik intézetét vezeti, ő pedig most is dékánként dolgozik. Arra nem tudott válaszolni, hogy miért található meg életrajza Varga Mihálynak, a Miniszterelnökség államtitkárának személyes honlapján.

Ellenzék vs. Rogán

Az ellenzék bírálta a jelölési procedúrát. Scheiring Gábor LMP-s képviselő úgy fogalmazott, hogy a négy új tag kiválasztási és kinevezési módjával gyakorlatilag a kormány irányítása alá rendelik a monetáris politikát, ez pedig elfogadhatatlan. Bírálta a jelölési folyamatot Józsa István, a gazdasági bizottság szocialista alelnöke is, aki szerint bebizonyosodott, hogy színjáték volt a törvénymódosítás. Józsa szerint ugyanis a Fidesz a változtatást azzal indokolta, hogy szélesebb legitimációs alapra kívánja helyezni az MNB legfőbb döntéshozó testülete tagjainak választását, ám a mostani kettővel együtt jelölt négy új tag kivétel nélkül a Fidesz jelöltje.

Az MSZP és az LMP által kritizált jelölési folyamatot azzal védte meg Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke, hogy a mostani két jelölt közül az egyik az infláció, az inflációs előrejelzés elismert szakértője, a másik nem elméleti oldalról tud hozzátenni a döntésekhez, az előző két jelölt (Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc) pedig a kereskedelmi banki világot, a banküzemtant ismeri és a pénzügyi stabilitási szakterületen is otthonosan mozog. A négy új taggal színesedik, sokszínűbbé válik a monetáris tanács - mondta Rogán.