Világgazdaság: Külföldi befektetőkön tesztelik a Széll Kálmán-tervet

Vágólapra másolva!
Szerdáig befejeződnek azok a befektetői találkozók, amelyeken a Széll Kálmán-terv fogadtatását teszteli az Államadósság-kezelő Központ. Kedvező reakciók esetén heteken belül devizakötvény kibocsátásával fedezhetik a költségvetés idén lejáró adósságának jelentős részét - írja a keddi Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) azért bízott meg három jelentős hitelintézetet befektetői találkozók szervezésével, hogy tájékoztassák a kötvénypiaci szereplőket a Széll Kálmán-terv részleteiről, egyúttal megtudják, hogyan fogadják azt - mondta a Világgazdaságnak Pleschinger Gyula vezérigazgató. A BNP Paribas, a Citigroup és a Deutsche Bank március 17-én kezdte meg a tárgyalásokat Európában és az Egyesült Államokban, ezek szerdán be is fejeződnek.

A találkozók célja a tájékoztatás és a tájékozódás, és nem egy azonnali kötvénykibocsátás - hangsúlyozta az ÁKK vezérigazgatója. Szerinte ugyan az elképzelések sikeres fogadtatása esetén akár néhány héten belül is megtörténhet egy kötvénykibocsátás, ám az is elképzelhető, hogy a befektetők további részletek iránt érdeklődnek majd.

Pleschinger Gyula arról is beszámolt, hogy a költségvetésnek ez év júniusban, októberben és novemberben összesen mintegy 4 milliárd euró névértékű devizaadóssága jár le, amelyet szeretne megújítani. A büdzsének 2,5 milliárd euró értékű devizabetéte van a jegybanknál, és egymilliárd eurónyi követelése a kereskedelmi bankokkal szemben, amelyből félmilliárd az idén jár le.

Az ÁKK vezérigazgatója szerint Horvátország és Litvánia sikeres kötvénykibocsátása után Magyarország is jó eséllyel próbálkozik a pénzpiacon - írja a Világgazdaság.