Varga Mihály: Nem teljesül a 2010-es hiánycél

Vágólapra másolva!
Nem teljesül a 2010-re tervezett 3,8 százalékos, uniós elszámolás szerinti hiánycél - ismerte el Varga Mihály, aki az önkormányzatok finanszírozási gondjairól beszélt. Varga szerint 4,1-4,2 százalék lehet majd a később kiderülő hiány, az [origo] forrásai azonban ennél is nagyobb várható hiányról beszéltek korábban.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára és a Fidesz egyik vezető gazdaságpolitikusa elismerte, hogy nem teljesül a 2010-re tervezett 3,8 százalékos hiánycél, ehelyett 4,1-4,2 százalék is lehet a végleges adat.

Az adat április elején kerül nyilvánosságra, de az [origo] értesülései szerint a GDP-arányos, eredményszemléletű hiány 4,5 százalék körül alakulhat - erről bővebben itt olvashat. A Nemzetgazdasági Minisztérium tavalyi első három negyedéves adatait összesítő gyorsjelentésében azt írta, hogy közel 60 milliárd forinttal nagyobb a hiány, mint a tervezett. Az adat még nem végleges, és az utolsó negyedév eredményét még nem tartalmazza, tehát tényszerűen nem derült ki belőle, hogy borul-e a hiányterv, de rámutatott az önkormányzatok finanszírozásának hiányosságaira.

A központi költségvetés már ismert adatai alapján még tartható lenne a 3,8 százalékos cél, mivel a számok a tervezett mértékben alakultak. Az uniós elszámolás szerinti (eredményszemléletű) hiányba azonban néhány állami vállalat mellett az önkormányzatok is beszámítanak, s ezek gazdálkodására csak később, áprilisban derül fény.

Varga Mihály a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) csütörtöki rendezvényén az önkormányzatok adósságának kezeléséről beszélt. A tervek szerint a jövőben egy állami intézményen, az Államadósság-kezelő Központon (ÁKK) keresztül vehetnek majd fel hiteleket az önkormányzatok annak érdekében, hogy a hitelfelvétel olcsóbb és a költségvetés számára átlátható legyen - mondta az államtitkár.

Varga a tervezett intézkedést részben azzal indokolta, hogy 2010-ben a tervezett 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány azért nem teljesül, mert a kormányzati szektor 3,3 százalékos hiányához hozzáadódik az önkormányzati szektor 0,9 százalékos deficitje, így 4,1-4,2 százalék lehet a végleges eredményszemléletű hiány.

A cél az, hogy az önkormányzatok csak olyan hitelt vegyenek fel, amellyel beruházást finanszíroznak és a beruházás majd többletbevételt hoz az önkormányzatnak - mondta Varga Mihály, hozzátéve: Nagy-Britanniában is egy központi szervezet veszi fel az önkormányzati kölcsönöket. Varga szerint meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy az önkormányzatok működési költségeiket, azaz folyó kiadásaikat fedezzék a kibocsátott kötvények révén.