Félrevezetőnek tartja nyolc közgazdász Orbán adófüggetlenségi érveit

Vágólapra másolva!
Nem ért egyet az Orbán-kabinet döntésével nyolc közgazdász, akik ezért közleményben kritizálták azt a döntést, hogy Magyarország nem kíván részt venni az európai gazdasági koordinációban. Szerintük félrevezető a kormány érvelése az adóügyi függetlenségről, és ezért Magyarország többet veszthet a kívül maradással, mint amennyi szabadságot az összehangolt politikával veszítene.
Vágólapra másolva!

Közleményben kritizálta nyolc közgazdász a kormány azon döntését, hogy nem kíván részt venni az európai gazdasági koordinációban. Szerintük félrevezető a kormány érvelése, amely az "adópolitika függetlenségével" magyarázza a kívül maradást.

A közgazdászok azt írták, hogy az európai szabályozás "egyedül a társasági nyereségadó alapjának egységes kiszámítását irányozza elő, és nem zárja ki az alacsonyabb és magasabb adókulcsok versenyét" - írták.

"Ha Magyarország önként kiválik az európai élmezőnyből, és különutas megoldásokkal próbálkozik, azzal többet vesztünk a réven, mint amit nyerünk a vámon" - olvasható a közleményben. Ezt azzal támasztják alá a közgazdászok, hogy a közös alapszámítás fontos a cégeknek az átláthatóság miatt, míg az alacsony adókulcsokon keresztül megmarad a társaságok vonzásának lehetősége.

Szerintük a különutas megoldás miatt a cégek "nemzeti meglepetés" miatt aggódhatnak, ami a közösségi szabályok elfogadásával nem érné őket. Nemzeti meglepetés alatt értették például a kormány különadóit.

Kritizálták az Orbán-kabinetet amiatt is, hogy ebben az évtizedben nem kíván belépni az eurózónába. A közgazdászok szerint igaz, hogy átmenetileg bővíti a gazdaságpolitikai eszköztárat az önálló monetáris politika és a lazábban megválasztható inflációs politika, "hosszabb távon tekintve azonban az eurózónából való kimaradás ára sokkal nagyobb".

Az aláíró közgazdászok szerint "most alakul ki a kétsebességes Európa. A külső körben maradni, mellékvágányon bolyongani könnyebb, viszont ezekbe az országokba nem sietnek a befektetők, kimaradnak a technikai és üzleti kapcsolatok nemzetközi hálózataiból, óhatatlanul visszaszorulnak a világgazdaságban" - írták.

A levél fogalmazásából kiderül, hogy a közgazdászok a csütörtök-pénteki uniós csúcs előtt írták a levelet, például arra hívták fel Orbán kormányát, hogy "a hét végén megrendezésre kerülő európai uniós csúcstalálkozón fogadja el a többségi álláspontot".

A levél aláírói: Bauer Tamás (volt SZDSZ-es képviselő, a Magyar Közgazdasági Társaság tagja), Békesi László (volt pénzügyminiszter), Csillag István (volt gazdasági miniszter), Mihályi Péter, Muraközy Balázs, Soós Károly Attila (MTA Közgazdaságtudományi Intézet), Petschnig Mária Zita, Várhegyi Éva (Pénzügykutató)