Lázár: A hitelt vissza kell fizetni

Vágólapra másolva!
A Fidesz frakcióvezetője szerint a lakáshiteleket mindenképpen vissza kell fizetni. Lázár János a köztévében elmondta, hogy a visszafizetés technikájáról folynak a tárgyalások a Bankszövetséggel.
Vágólapra másolva!

Az alapelv az, hogy ha valaki hitelt vesz fel, akkor azt a hitelt vissza kell fizetni - mondta a devizahitelesekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a köztévé Ma Reggel című műsorában. Lázár János szerint abban tud az állam segíteni, hogy milyen körülmények között, milyen feltételekkel történjen a visszafizetés.

A frakcióvezető elmondta, hogy "van egy csoport, akiket meg kell védeni attól, hogy elveszítsék a lakásukat", de nem gondolja, hogy az autóra felvett hitelt vagy a fogyasztási hitelt meg kellene védeni. Lázár János kitért arra, hogy nem lesz kilakoltatási moratórium július 1-jétől, de lesz olyan védőrendszer, amely ezeket a lakásokat és ezeket az embereket megóvja.

Lázár János elmondta, hogy van egy olyan csoport is, amely hitelátütemezést kér, de hogy ennek az átütemezésnek mi lesz a technikája - fix árfolyamon való törlesztés vagy más technikák -, az azon múlik, hogy az állam és a bankok hogyan tudnak megállapodni.

Korábban Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke a tárgyalásokról azt mondta, hogy "jó megállapodás lesz, mindenki vállalja a terheket". Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke kedden azt mondta, hogy már nyártól rögzítheti a frankhitelek árfolyamát a kormány.