A PSZÁF szerint nem áttekinthetők a lakossági hitelkamatok

Vágólapra másolva!
A bankok közötti váltás nehézkes, a lakossági hitelek futamidő alatti kamatozása pedig továbbra sem látható át teljesen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint.
Vágólapra másolva!

Tavaly több, a háztartások hitelezésének feltételrendszerét érintő szabályozás szigorodott, ennek ellenére a lakossági hitelek futamidő alatti kamatozása továbbra sem látható át kellően, ahogy folyószámlák díjstruktúrája sem - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a csütörtökön első alkalommal publikált fogyasztóvédelmi kockázati jelentésében.

A felügyelet a referencia kamatlábhoz kötött, a futamidő alatti fix kamatfelárú termékek elterjedését ösztönözné, mert az szerinte növelné az átláthatóságot és a versenyt, és egyben csökkentené az ügyfelek kiszolgáltatottságát.

A PSZÁF jelentése azt írja, hogy a lakossági hitelintézeti folyószámlák díjstruktúrája gyakran átláthatatlan, nehezen hasonlítható össze, és az egyes szolgáltatók közötti váltást a pénzügyi intézmények nem segítik elő.

A befektetési biztosításoknál a nem körültekintő fogyasztóknak több biztosításközvetítő nem ad teljes tájékoztatást a felügyelet szerint, így ők sokszor nincsenek tisztában a termékhez kapcsolódó tényleges kockázatokkal. E termékek díjstruktúrája az átlagosan tájékozott fogyasztó számára sok esetben átláthatatlan, az ajánlatok, alternatív lehetőségek összevetése pedig nehézkes - írják.

Jelentésében a PSZÁF felhívja a figyelmet, hogy a pénzügyi válság, illetve a válsággal összefüggő károk következtében jelentősen megnőtt a pénzügyi szektor egyes intézményeiben és szolgáltatásaiban csalódott ügyfelek száma; a bizalomvesztési folyamat gyengítheti a piacok stabilitását, ezért fokozottan szükséges a bizalom helyreállítása.