Hernádi Zsolt bekerülhet az OTP igazgatóságába

Vágólapra másolva!
Csányi Sándor elnök-vezérigazgató és az OTP vezetése úgy tűnik lemondott arról a tervéről, hogy a bank alapszabályát módosítva korlátozzák a közgyűlési szavazati arányt 10 százalékban, legalábbis a péntekre virradó éjjel publikált javaslatban nem szerepel ilyen pont. Az elmúlt két évben megpróbálták, de elbukott a terv. Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját azonban jelölték a bank igazgatótanácsába.
Vágólapra másolva!

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az OTP Bank igazgatósági tagjává válhat, amennyiben a bank április végén összeülő közgyűlése megszavazza a csütörtökről péntekre virradó éjjel közzé tett javaslatát. (A dokumentum pdf formátumban itt érhető el.)

A bank eredményeit és céljait tartalmazó több mint 250 oldalas dokumentumban az OTP Bank a következő személyek igazgatósági taggá választására tett javaslatot: Csányi Sándor, Pongrácz Antal, Baumstark Mihály, Bíró Tibor, Braun Péter, Hernádi Zsolt, Kocsis István, Utassy László és Vörös József.

Mindannyiukat a 2015. üzleti évet lezáró közgyűlés időpontjáig, "de legfeljebb 2016. április 30-ig" választatnák meg az április 29-re kiírt közgyűlésen.

Hernádi Zsolt, az OTP Bank honlapja szerint jelenleg nem tagja a bank igazgatóságának, ugyanakkor Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a Mol igazgatóságának tagja, s egyben alelnöke.

A közgyűlés elé tárt javaslat idén nem próbálja megváltoztatni a társaság alapszabályát, pedig az elmúlt években többször is próbálkozott vele a cégvezetés. Tavaly és egy évvel korábban is azt szerették volna elérni, hogy egy-egy részvényesi csoport szavazata, függetlenül a kezében lévő részvényhányadtól, legfeljebb 10 százalékos küszöbig legyen érvényes. Az indoklás szerint ezzel az ellenséges felvásárlás ellen védekezhetett volna a bank.

Az idei előterjesztésben annak ellenére nem szerepel hasonló próbálkozás, hogy Csányi tavaly azt közölte, egy évvel később újra megpróbálják átvinni a tervet a közgyűlésen.