Kevesebb lesz az adóbevallás, megszűnik az adójóváírás a kormány terve szerint

Vágólapra másolva!
A kormány ötszázmilliárd forintra rúgó adminisztráció- és bürokráciacsökkentő csomagot valósít meg - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Matolcsy György gazdasági miniszter. Matolcsy szerint mérséklik az adóbevallások és az adatbejelentési kötelezettségek számát, a lépésektől azt várják, hogy jelentősen csökkennek a vállalkozások adminisztrációs terhei. Matolcsy elmondta azt is, hogy két év múlva felszámolják az adójóváírást.
Vágólapra másolva!

Adminisztráció- és bürokráciacsökkentő csomagot jelentett be szerdai sajtótájékoztatóján Matolcsy György gazdasági miniszter, aki szerint ezek a lépések segíteni fogják a vállalkozások boldogulását. Matolcsy szerint kevesebb lesz az adóbevallás és az adatbejelentési kötelezettség. A miniszter azt mondta, a terveket két lépésben valósítja meg a kormány. Az első csomagot június végéig, a másodikat augusztus végéig dolgozzák ki, ősszel terjesztik a parlament elé, és jövőre léphetnek életbe.

A részletekről annyit árult el, hogy egyszerűsítik az adóbevallásokat, az adóbevallási gyakoriságot ritkítják, az adófolyószámlák számát megfelezik, 200 milliós árbevételig pedig nem kell könyvvizsgálói ellenőrzést készíteniük a kisvállalkozásoknak. Matolcsy kijelentette azt is, hogy "a hatósági bírságolás nem lesz bosszantó", a hatósági adatbázisokat pedig összevezetik. Azt mondta, hogy azokat az állami előírásokat, amelyeket a két csomag részeként eltörölnek, "nem lehet visszahozni".

Matolcsy szerint a kormány a terv megvalósításától azt várja, hogy jelentősen csökkennek a vállalkozásokat sújtó terhek, ennek eredményeként a ciklus végéig 100-150 ezer munkahely jön létre, a GDP pedig 1,2-1,3 százalékkal növekedhet. Matolcsy szerint a kormány a két csomag megvalósítása után is folytatja az adminisztrációs terhek leépítését, mert a magyar vállalkozásokat 2000 milliárd forinttal több bürokratikus kiadás sújtja, mint amennyi az EU-átlag.

A szerdai kormányülés után tartott sajtótájékoztatón beszélt Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség szóvivője is, aki az MTI szerint bejelentette: a magánszemélyek levonhatják a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozói adó, illetve az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás alapjából az általuk az Összefogás az államadósság ellen nevű alapba befizetett összeget. A kormány így kívánja segíteni azokat, akik részt vállalnak az államadósság csökkentésében - mondta.

Két év múlva vége az adójóváírásnak

A kormány gazdaságpolitikai elképzeléseit ismertető, március elején bemutatott Széll Kálmán-terv és a pénteken nyilvánosságra hozott, Brüsszelnek elküldött konvergenciaprogram jelezte azt is, hogy a kormány újabb kiadáscsökkentő intézkedéseket tervez. A Széll Kálmán-terv kevésbé érintette a közszférát, a konvergenciaprogramban körvonalazott kiigazító lépések viszont erre a területre koncentrálnak. A kormány jelezte, hogy jövőre és a rá következő évben sem emelik a közszférában az illetményeket (idén sem nőttek az illetmények), 2014-2015-ben pedig az államháztartásban befagyasztják a bértömeget.

Matolcsy bejelentése

Az állami intézményeknél a dologi kiadásokon (irodaszervásárlás, rezsi, helyiségfelújítás, árubeszerzés) is spórolni akar a kormány, mert a jövő évre várható 3 százalék feletti infláció mellett a dologi kiadásokat szinten tartaná, az önkormányzati hatáskörben engedné csak meg az inflációkövető kiadásemelkedést. A költségvetési intézményeknek még egy ponton fájni fog a konvergenciaprogram: a februárban végrehajtott 250 milliárdos zárolást nem oldja fel a kormány (lényegében ennyi pénzt elvont az intézményrendszertől), és erre a csökkentett bázisra lehet csak tervezni a 2012-es költségvetésben.

Matolcsy szerdán azt mondta, hogy a konvergenciaprogramban körvonalazott adólépéseket folytatják, 2014 elején sem adójóváírás, sem szuperbruttó nem lesz az adórendszerben. Egy kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nem fagyasztják be a béreket a közszférában, ilyen nem szerepel a konvergenciaprogramban sem. A miniszter szerint ugyanakkor évi 5 százalékkal csökkenhet a létszám, ami a bérköltségek szinten tartását okozhatja. Matolcsy utalt arra, hogy kirúgni senkit nem fognak, az 5 százalékos létszámcsökkenés "a közszféra természetes fogyását takarja".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szijjártó Péter és Matolcsy György