Mostantól lehet befizetni az államadósság-csökkentő alapba

Vágólapra másolva!
A befizetett összeget le lehet vonni az szja és a társasági adó alapjából. Az OTP Banknál nyitotta a kormány a bankszámlaszámot, amire érkezhetnek a befizetések.
Vágólapra másolva!

Mától lehet befizetni a kormány által az államadósság csökkentésére létrehozott alapba. Tegnap megjelent ugyanis az Összefogás az Államadósság Ellen Alap létrehozásáról szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben, ma pedig hatályba is lépett a jogszabály, így április 29-től aki akar, kisebb-nagyobb összeget utalhat az alapba. (A kormányrendelet a 69/2011. (IV.28.) számot viseli.)

Az alapba bárki befizethet, legyen szó belföldi vagy külföldi természetes vagy jogi személyről, vagy jogi személyiség nélküli szervezetről. Az OTP Banknál nyitott a kormány számlát a célra: a belföldön indított utalás esetében 11707000-22222222 a bankszámlaszám, a külföldön indított utalás esetében HU62 11707000-22222222-00000000, SWIFT kód: OTPVHUHB.

A rendelet kiköti, hogy az alapba befizetett összegeket csakis az államadósság csökkentésére lehet felhasználni, másra nem. A számlaszámra beérkező összegeket legkésőbb három nap múlva az OTP Bank továbbutalja a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba, és onnan történik az adósság csökkentése. A most elstartolt Összefogás az Államadósság Ellen Alapot határozatlan időre hozta létre a kabinet, esetleges megszüntetésekor az abban felgyűlt vagyont ugyancsak tovább kell adni a nyugdíjreform-alapba.

Az, hogy mennyi pénz gyűlik össze az alapban, a rendelet szerint az alap honlapján nyomon lehet majd követni. A honlap egyelőre azonban nem üzemel, nem található.

Az alap legfőbb szerve egy háromfős irányító testület, és a működést egy szintén háromfős felügyelőbizottság ellenőrzi. Előbbi grémium tagjai: az alap létrehozását kezdeményező Rédly Elemér győri katolikus plébános, Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetési ügyekért felelős helyettes államtitkára, és Horváth Tihamér, a Széchenyi Gazdaságfejlesztő Társaság elnöke.

A kormány ígéretet tett arra, hogy aki befizet az adósságcsökkentő alapba, azt adókedvezmény fogja megilletni. Ehhez módosítani kell majd az adótörvényeket. Mindenesetre az átutalt összeget a magánszemélyek levonhatják a személyi jövedelemadójuk, esetleg az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásuk (ekho), vagy az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) alapjából. A cégeknél pedig elismert költségnek fogja tekinteni a társaságiadó-törvény a befizetést, így a társasági adó alapját is csökkenti az alapba utalt summa.