Örül a piac Bin Laden halálának

Vágólapra másolva!
Jól reagáltak Oszama bin Laden halálának hírére az ázsiai tőzsdék, a Nikkei a március eleji földrengés óta először járt 10 ezer pont fölött.
Vágólapra másolva!

Jól reagált Oszama bin Laden halálának hírére a piac. A bejelentésre a távol-keleti tőzsdéken csökkent az arany és az olaj ára, a dollár árfolyama pedig emelkedett. Az olaj ára majdnem egy százalékkal csökkent, de olcsóbb lett az ezüst is - írja a BBC.

Egyes elemzők szerint Bin Laden halálával csökken az üzleti kockázat, és nőhet a fogyasztói bizalom is. Mindenesetre úgy vélik, hogy Bin Laden halála nem sokat változtat az Egyesült Államok és a világ gazdasági kilátásain. "Most jó a hangulat, és ez a piacra is kihat majd. De ez nem változtat sokat az energiahelyzeten, és az iszlám szeparatisták elleni harcnak sincs vége" - mondta egy elemző.

A japán Nikkei Oszama Bin Laden halálának hírére két hónapos csúcsra ugrott, utoljára a március 11-ei földrengés, illetve a cunami és a nukleáris krízis előtt járt 10 ezer pontnál magasabban. Az amerikai tőzsde a nap folyamán később nyit majd ki, de az elemzők érezhető emelkedésre számítanak.

A Wall Street Journal szerint Bin Laden halála jó hatással lesz a dollárra, Ázsia olajtermeléssel foglalkozó részein pedig csökkenti az üzleti kockázatot. A lap szerint Bin Laden halála nem lesz azonnali hatással Líbia politikai stabilitására és olajtermelésére.