Erősebb jogosítványokat akar az Állami Számvevőszék

Vágólapra másolva!
Hiányoznak azok a garanciális elemek a jelenlegi számvevőszéki törvényből, amelyek lehetővé tennék a közpénzek hatékony és gyakorlati következményekkel járó ellenőrzését - áll az Állami Számvevőszék közleményében. Az érvényben levő szabályozás nagyban nehezíti a számvevőszéki jelentések hasznosulását, ezért a szervezet erősebb jogosítványokat vár az új törvénytől.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleménye szerint olyan számvevőszéki törvényre van szükség, amely megszünteti a következménynélküliséget az ellenőrzések tekintetében, és szigorítja az ellenőrzött szervezet kötelezettségeit és felelősségét. A jelenleg érvényes jogi szabályozás ugyanis nagyban nehezíti a számvevőszéki jelenések hasznosulását: az ellenőrzöttek gyakorlatilag jogi következmények nélkül tagadhatják meg az együttműködést a számvevőkkel, és a jelentések ajánlásainak figyelmen kívül hagyása sem jár szankcióval.

A szervezet szerint arra is volt példa, hogy az ÁSZ munkatársai nem kapták meg az ellenőrzöttől a munkához szükséges dokumentumokat, ami lehetetlenné tette az ellenőrzést. A közlemény kitér arra, hogy a jelenlegi szabályozásból épp azok a garanciális elemek hiányoznak, amelyek lehetővé tennék a közpénzek hatékony és gyakorlati következményekkel járó ellenőrzését.

Az új törvénynek az eddigi megengedő szabályokkal szemben előtérbe kell helyeznie az eltérést nem engedő előírásokat, a közvagyon védelmének erősítése érdekében pedig az ÁSZ-nek megfelelő jogi eszközökkel kell rendelkeznie az ellenőrzött szervezet jogellenes magatartása miatti kárveszély megelőzésére, és a bekövetkezett kár enyhítésére.

A jelenlegi szabályok szigorítása azért is szükséges, mert eddig a Számvevőszék ellenőrzési megállapításai az ellenőrzött szervezet oldalán csupán intézkedési lehetőséget, nem pedig cselekvési kényszert jelentettek - olvasható a közleményben.