Áprilisban többlettel zárt az államháztartás

Vágólapra másolva!
Múlt hónapban 76 milliárd forintos többlet jött össze a büdzsében. Június végére az éves terv 176 százalékára ugorhat a felhalmozódott deficit.
Vágólapra másolva!

Idén áprilisban költött először kevesebbet bevételeinél az állam havi bontásban - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetési gyorstájékoztatójából. Múlt hónapban 76 milliárd forintos többlet jött össze az államháztartásban. Ilyenre évek óta nem volt példa az év negyedik hónapjában, legutóbb 2007 áprilisában sikerült többletet produkálni a büdzsében.

A mostani plusz azonban csak ahhoz elég, hogy az év elejétől felhalmozódott hiányt az egész éves terv alá szorítsa. Március végén már az éves terv 108 százalékán állt a mutató, ez szelídült most 97 százalékra, az első négy hónapban kumulált 666 milliárd forintos hiány a teljes évi 687 milliárdos tervet kicsivel múlja alul.

Ha hinni lehet a szaktárca prognózisának, durva hónapok következnek, június végére az éves terv 176 százalékára duzzad, 1210 milliárdra kúszik fel a hiány. Ez a szám ráadásul nem tartalmazza azokat az egyelőre nem ismert kiadásokat, amelyek a MÁV és a BKV adósságának átvállalásakor, valamint egyes PPP-projektek kiváltásakor merülnek majd fel.

Az NGM szerint azonban nincs ok az aggodalomra, a konvergenciaprogramban szereplő vállalást, a 3 százalék alatti GDP-arányos hiányt tartani fogja a kormány. Ez szinte biztosra vehető, ugyanis önmagában a nyugdíjvagyon államkasszába történő csatornázása a GDP 9 százalékával ér fel, ennyit javít az egyenlegen. (Igaz az évközi hiányszámok és a konvergenciaprogramban vállalt 3 százalék alatti hiánycél között idén kevés a kapcsolat, mert más módszertan szerint készülő kimutatásokról van szó. A nyugdíjvagyon bekebelézéből az előbbi csak egy kisebb részét számolja be az egyenlegbe, míg az uniós módszertan szerint a teljes vagyont az idei szaldóban kimutatják.) Az NGM jelenleg azt jelzi előre, hogy az uniós módszertan szerint 2 százalék körüli többletet mutathat fel Magyarország.

A nemzetgazdasági tárca tájékoztatója nem szól arról, hogy a most áprilisi többlet minek köszönhető. Arra tér csak ki a közlemény, hogy a nyugdíjpénz még nem érkezett meg az államkasszába (az majd nyáron következik be), és az év elején elhatározott 250 milliárd forintos államháztartási zárolás is a második félévben javítja az egyenleget.