Felháborodásból ajánlott fel egymillió forintot a győri plébános - interjú Rédly Elemérrel

Rédly Elemér, győri plébánosról
Vágólapra másolva!
Akik anyagilag jól jártak a rendszerváltás óta, azoknak illene saját vagyonukból jelentősen hozzájárulniuk az államadósság mérsékléséhez, mert az adósság magas szintje közös teher - mondta az [origo]-nak adott telefoninterjújában Rédly Elemér győr-szabadhegyi plébános, aki nemrég bejelentette, hogy megtakarításaiból egymillió forintot ad erre a célra. Azt mondta, az adományozás inkább az összetartozást erősítő gesztus lehet.
Vágólapra másolva!

Mi indít egy plébánost arra, hogy saját pénzéből áldozzon az államadósság csökkentésére, sőt mozgalmat is indítson érte?

- Orbán Viktor miniszterelnök idei évértékelő beszéde tudatosította bennem, hogy az ország legnagyobb terhe az államadósság. Amikor ezt követően a Nézőpont Intézet felmérést készített, hogy hányan járulnának hozzá saját pénzükkel az államadósság törlesztéséhez, akkor sok olyan internetes hozzászólást olvastam, hogy "majd bolondok leszünk fizetni". Az effajta hozzáállás eléggé felháborított, ez volt a fő motiváció. Mert akárki is felelős az államadósság növekedéséért, az mindnyájunk terhe, és mielőbb megszabadulunk tőle, annál kevesebbe fog kerülni a törlesztése.

Volt korábban valamilyen kapcsolata a jelenlegi kormányzat tagjaival?

- Nem volt. Nemrég megkaptam a Hit pajzsa díjat, a díjátadón beszédet mondott Hende Csaba honvédelmi miniszter úr, akit a szervezők hívtak meg. Ezen az eseményen jelentettem be, hogy egymillió forintot felajánlok, előtte senki sem tudott róla Horváth Béla képviselő úron kívül. Ha már ott volt a miniszter, másnap őt kértem meg, tegye meg a szükséges lépéseket. Ő közvetített Matolcsy György miniszter úrhoz.

Kész mozgalmat indítani, akár az egyházon belül, akár azon kívül? Vonzza a közéleti szerepvállalás?

- Ellenkezőleg, most már inkább tehertételnek érzem a dolgot. Nagyon sokan keresnek a bejelentésem óta, hogy jótékonykodjak, és egyébként is rengeteg az elfoglaltságom. De muszáj csinálni, ha elkezdtem. Persze nem bántam meg, úgy látom, sokakat megmozgatott a kezdeményezés. Annyi szerepet vállalok, hogy tagja leszek annak a bizottságnak, amely a befolyó pénz sorsát felügyeli.

Feltételezem, kapott már olyan kritikát, hogy ebből a pénzből lehetne közvetlenül segíteni az arra rászorulóknak. Mit válaszolt rá?

- Kaptam, igen. Aki ilyet mond, az nem tudja, eddig kiket, mennyi pénzzel segítettem. Nem hiszem, hogy ezzel dicsekednem kellett volna. A rászorulók támogatása fontos, de alapvetően tüneti kezelés, az ország talpra állítása után erre is kevesebbet kellene fordítani.

Azt is megkérdezték már, hogy miből van ennyi pénze egy vidéki papnak?

- Természetesen. Szívesen elmondom, hogy szolgálati lakásban lakom, kapok nyugdíjat, és tanítok a Győri Hittudományi Főiskolán, az ott kapott jövedelmemből - mely után adózom is - tudok jótékony célokat támogatni.

Mit gondol, mennyien csatlakozhatnak, és mennyit adhatnak? Reális elképzelés, hogy annyi pénzt áldoznak majd, amennyi komolyan számít?

- Tisztában vagyok vele, hogy a teljes államadóssághoz képest jelentéktelen összeg, amit adtam és amit mások adhatnak. Inkább az erkölcsi következményeket tartom fontosnak: akármilyen kevéssel járulnak hozzá az emberek a célhoz, a gesztusuk az összetartozást erősíti. Másrészt aki ad a közösbe, az talán nem vesz el belőle máshol, és azt sem nézi el könnyen, hogy más megdézsmálja. Ez tehát akár az adózási fegyelmet is javíthatja.

Nem érzi jogos reakciónak, ha valaki azt mondja, hogy ő így is fizet elég adót?

- Egyrészt nem arról van szó, hogy túlterheljük magunkat, mindenkinek annyit illene befizetni, amennyit megengedhet magának. Másrészt sem én, sem más nem vár el senkitől semmit - mindenki számoljon el a saját lelkiismeretével. Egy ügyvéd is azt írta nekem, hogy ő fizet elég adót. Kíváncsi lennék, hogy mindig, mindenkinek adott-e számlát... Nem tudhatom, de az biztos, hogy sokan jártak jól a rendszerváltás óta, ők biztosan nem rokkannának bele egy nagyobb összegbe sem.

Tud olyan tehetős emberekről, akik követik a példáját?

- Hogyne, a Széchenyi Klub keddi rendezvényén az alelnök, Tóth Péter, a Lipóti Pékség alapítója közölte, hogy minden családtagja után befizet kétmillió forintot, és egy másik vállalkozó is hasonló bejelentést tett.

Adókedvezményt ígért a kormány

Miután a kormány felkarolta Rédly Elemér kezdeményezését, az államadósság csökkentésére április vége óta lehet befizetni az OTP-nél vezetett számlaszámra (11707000-22222222). A befolyó pénz mennyiségét az alap holnapján lehet majd nyomon követni, ez azonban még nem üzemel. A kormány ígéretet tett arra, hogy aki befizet az adósságcsökkentő alapba, az adókedvezményt kap: a magánszemélyek az összeget levonhatják a személyi jövedelemadó alapjából, a cégeknél pedig a társasági adó alapját csökkenti az alapba utalt pénz. A szükséges törvénymódosítások még nem születtek meg.