Ugrik egy napot az időben Szamoa szigete, hogy felpörgesse gazdaságát

Vágólapra másolva!
Átkerül a dátumválasztó egyik oldaláról a másikra a csendes-óceáni Szamoa szigete, hogy több ideje legyen kereskedni legfőbb partnereivel, Ausztráliával és Új-Zélanddal - írja a BBC. Szamoa pont ilyen okból választotta 119 éve a dátumválasztó keleti oldalát, de akkor még az Egyesült Államok volt a legfőbb kereskedelmi partnere, viszont emiatt közel egynapos késésben van Ausztráliához képest.
Vágólapra másolva!

A dátumválasztó keleti oldaláról a nyugatira szeretne átkerülni a csendes-óceáni Szamoa szigete, hogy felpörgesse gazdaságát. A sziget legfontosabb kereskedelmi partnere Ausztrália és Új-Zéland, de a két ország a dátumválasztó ellenkező oldalán fekszik, így Szamoa 21 órával le van maradva az ausztrál időzónától - írja a BBC.

"Amíg nálunk péntek van, Ausztráliában már szombat és amíg mi a templomban ülünk vasárnap, ők már csinálják a bizniszt Sydneyben és Brisbane-ben" - mondta a dátumváltásról Tuilaepa Sailele Malielegaoi szamoai miniszterelnök. A váltás a tervek szerint december 29-én történik majd meg, akkortól Szamoa három órával Ausztrália előtt jár majd. Ez a várakozások szerint megkönnyíti majd a kereskedelmi kapcsolatok ápolását.

A váltás 119 évvel azután történik, hogy Szamoa átkerült a dátumválasztó keleti oldalára. Akkor azért választott így a sziget, hogy segítse az Egyesült Államokkal és Európával fennálló kereskedelmi kapcsolatait.

Szamoa a Csendes-óceánban fekszik, félúton Új-Zéland és Hawaii között. Lakossága 180 000 fő - írja a BBC.